Do zrobienia domowej masy makowej niech przekona Was skład zamieszczony na puszce tej, którą możecie kupić w sklepie. Dużo cukru, rodzynki, czasem trafią się kawałki orzechów, migdałów nie ma prawie wcale. Jest za to sporo konserwantów, wody i niepotrzebnych dodatków. Do masy ukręconej we własnej kuchni wsypujecie bakalie, które lubicie najbardziej, słodzicie prawdziwym miodem i zyskujecie pewność, że z takim dodatkiem będziecie mieć najpyszniejszy makowiec albo kutię.
Moja masa makowa pachnie pomarańczą i wanilią. Daję jej obficie rozmaitych orzechów, migdały, żurawinę, daktyle i morele. Musi być bogato i słodko. Zrobienie jej nie zabiera sporo czasu, więc spokojnie zdążycie przed Wigilią! Tylko koniecznie zalejcie mak wrzątkiem, niech się porządnie sparzy.
Składniki:
- 500 g suchego maku
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g migdałów bez skórki
- sok i skórka otarta z pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych fig
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki miodu – najlepiej gryczanego
- łyżka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki cynamonu
Mak opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzącą przegotowaną wodą, przykryć i zostawić co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę – można to zrobić w malakserze. Mak odcedzić i zmielić – lub rozdrobnić w blenderze. Zmielony mak przełożyć do miski, dodać wszystkie bakalie, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz ekstrat z wanilii. Dobrze wymieszać i schłodzić.
Masa makowa może stać w lodówce do 6 dni. Niewykorzystaną warto zmrozić.
1 Response
Winodomowe.pl says:
Wygląda pięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :)