Kruche rogaliki wykonane pośpiesznie. Bez drożdży, które wymagają rośnięcia. Miękkie odpowiednio i słodkie właściwie. Takie do zrobienia, by spełnić deserowy kaprys. Jeśli je miewacie, zapamiętacie ten niewyszukany przepis.
W moich jest domowa konfitura z wiśni, ale nie należy się do tego wzoru przywiązywać. Wnętrze rogalików można wypełnić kawałkami ulubionych owoców albo pokrojonymi kostkami czekolady. W każdym wydaniu będą dobre.
Składniki:
- 250 g mąki
- 80 ml oleju
- 40 g cukru
- jajko
- ulubiona konfitura
Mąkę zagnieść z olejem i cukrem. Do ciasta wbić jajko. Wyrobić, tak by powstała gładka masa – jeśli jest zbyt sucha, można dolać nieco wody, ciasto ma być elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować w kształt koła. Koło podzielić na kilkanaście trójkątów. ( Można to zrobić w dwóch turach) Na końcu każdego z nich nałożyć łyżeczkę konfitury i zwinąć ciasto do środka. Rogaliki ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z rogalików przed pieczeniem można oprószyć cukrem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić blachę z rogalikami i piec przez 20 minut – do zarumienienia ciasta.
13 komentarzy
Beata says:
Przepis wygląda na prosty i szybki w wykonaniu co przy mojej trójce rozbojników jest bardzo ważne. Dziś go wykorzystam. Zobaczymy co wydzierżawienia tego dobrego.
Sylwia says:
Super, trzymam kciuki i ostrzegam -rogaliki szybko znikają:) Ja przy mojej dwójce takie przepisy lubię najbardziej:)
Laura says:
Jakie pyszności:-) Muszę koniecznie zrobić, bo narobiłaś mi apetytu.
Ola says:
rzeczywiście prostota tutaj króluje, a rezultat przepiękny, nie dziwię się że znikają w błyskawicznym tempie
Magda says:
Ale to pysznie wygląda! Podrzucę przepis mężowi, on ostatnio jest u nas królem kuchni! ;)
U Szwagra says:
Rogaliki wyglądają na bardzo kruche i dosłownie patrząc na te fotografie czuć ten wspaniały zapach wypieków. Aż ślinka sama leci!
Artur says:
Mam 13 lat i robiłem to sam przepis łatwy.Rodzicom smakowało
Agata says:
Super! Gratulujemy! Może skusisz się także na inne przepisy? Trzymamy kciuki za eksperymenty w kuchni :)
Lex says:
Bardzo fajny przepis :) prosty, a efekt smaczny. Upiekłem je dziś po raz drugi, tylko tym razem zastąpiłem olej niskokaloryczną margaryną i zmniejszyłem ilość cukru (lubię obniżać kaloryczność wypieków, bo uwielbiam wypieki, a utrzymuję wagę po diecie :) ), a same ciastka zrobiłem w formie pierożków (lubię jak konfitura zostaje w środku), nie wkładałem też na godzinę do lodówki. Są troszeczkę inne w smaku, ale dla mnie i tak bardzo smaczne, także przepis zachowuję :)
Joanna says:
Ja robilam w wersji bezglutenowej i też wyszly :) do środka dalam masło z cynamonem.
CArek says:
Odmierzylem wszystkie skladniki i ciasto wyszlo okropne niby miala stala konstystencje a sie rozpadalo, nie dalo sie walkowac ani ulepic rogalikow
Karolina says:
Przepis to jest wielka porażka autorka przepisu byle jaki przepis wstawiła jak można taki gówniany przepis wstawić na stronę ….
Marcin says:
Kochana, weź się lepiej za murarkę. To ciasto, to jakaś masakra. Zmarnowałem godzinę czasu.