Carpaccio z prawdziwków to zdecydowanie jesienny hit wśród przystawek. Wystarczy szlachetny grzyb, by w krótkiej chwili mieć pyszny starter. W tym roku jesień obfitowała w grzyby i sama w lesie znalazłam ich nie mało. Te najładniejsze okazy trafiły na surowo do carpaccio.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 średniej wielkości borowik
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kilka płatków parmezanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Prawdziwki dokładnie oczyść, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
- Na talerzu rozsmaruj trochę oliwy, ułóż plasterki borowików, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw Solą i pieprzem.
- na wierzch daj wiórki parmezanu.
- Całość (opcjonalnie) możesz posypać natką pietruszki.