Carpaccio z prawdziwków to zdecydowanie jesienny hit wśród przystawek. Wystarczy szlachetny grzyb, by w krótkiej chwili mieć pyszny starter. W tym roku jesień obfitowała w grzyby i sama w lesie znalazłam ich nie mało. Te najładniejsze okazy trafiły na surowo do carpaccio.

carpaccio z borowików carpaccio z prawdziwków

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 średniej wielkości borowik
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • kilka płatków parmezanu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Prawdziwki dokładnie oczyść, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
  2. Na talerzu rozsmaruj trochę oliwy, ułóż plasterki borowików, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw Solą i pieprzem.
  3. na wierzch daj wiórki parmezanu.
  4. Całość (opcjonalnie) możesz posypać natką pietruszki.

borowiki

 

Zapisz

PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected