Ciasto z owocami to nieodłączny element lata. czy to drożdżowe, czy tarty, czy najprostsze – ucierane. To ciasto powstało pod wpływem chwili, gdyż zostały mi białka po zrobieniu cytrynowego deseru z mascarpone. Nie lubię wywalać jedzenia, więc wykorzystałam to, co miałam i wyszło puszyste, lekkie ciasto. Takie w sam raz do porannej kawy. Skórka z cytryny delikatnie przełamuje maślany smak, dlatego nie zapomnijcie jej dodać.
Użyłam owoce, które akurat miałam: borówki, maliny, jeżyny. Dajcie te, które macie i które lubicie. Ze śliwkami (lub morelami) będzie na pewno równie dobre.
Składniki (na keksówkę 10×20):
- 3 białka
- 120 ml mleka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 150 g cukru drobnego do wypieków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na wierzch:
- 100 g borówki amerykańskiej
- 1 łyżka malin
- 1 łyżka jeżyn
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 °C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Borówki umyj, osusz i oprósz mąką (aby owoce nie spadły na dno ciasta)
- Białka wymieszaj trzepaczką z mlekiem.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, skórkę z cytryny i masło.
- Dodaj białka z mlekiem i utrzyj wszystko mikserem.
- Ciasto przelej do keksówki, na wierzch wyłóż owoce.
- Piecz ok. 45 minut (sprawdź wykałaczką, czy w środku ciasto jest już suche).
- Wystudź ciasto na metalowej kratce (używam tej z piekarnika). Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.
16 komentarzy
Adrian Mazurkiewicz says:
Ciasto wygląda przepysznie! Zdjęcia również. Serdecznie pozdrawiam :)
Melvit says:
Świetny przepis, uwielbiam takie smaki :)
Piękne zdjęcia, robią wrażenie!
Magda says:
Czy masło dodajemy rozpuszczone?
Agata says:
Nie, nie ma takiej potrzeby.
Ola says:
Czy z mrożonymi truskawkami i/lub malinami też wyjdzie?
Agata says:
tak
Jola says:
Chciałam tylko napisać, że przepis jest troszkę nie dokładny, miałam wątpliwości w trakcie, zobaczymy czy wyjdzie. Np. jak bardzo ubić białka, ubijały by się łatwiej z dodatkiem cukru, i też o to masło ;)
Agata says:
Białka tylko mieszamy trzepaczką / rózgą razem z mlekiem, nie ubijamy ich (z mlekiem byłoby to bardzo trudne), w przepisie nigdzie nie ma słowa o ubijaniu białek.
Gdyby trzeba było rozpuścić masło, byłoby o tym w przepisie ;)
Iwona says:
Z owocami wyszlo pyszne.
Jeżeli chcialabym zrobić to ciasto z makiem to ile maku dodać i czy mak mielony czy cały?
Agata says:
Spróbowałabym analogicznie jak w tym przepisie. 2/3 szklanki maku, dałabym cały (niemielony). Nie robiłam z makiem, ale spróbowałabym właśnie tak.
Ania says:
Czy piekarnik ustawić na termoobieg czy góra dół? :)
Agata says:
góra-dół
Sylwia says:
Bardzo dobry przepis. Upiekłam w większej keksowce 10 x 24 cm. Doprecyzowała bym, że masło ma być roztopione, bo miałam chwilę zawahania :)
Kasia says:
Hmm… Wyszedł zakalec gdzie błąd?
Joanna says:
Witam, mam mrożone maliny – czy przed wyłożeniem na ciasto należy je rozmrozić ? Czy należy je obtoczyć w mące jak borówki?
Pozdrawiam świątecznie!
Ewa says:
Matko! Zapomniałam dodać masło!! Ciasto w piekarniku, a masło zostało na stole:( ciekawe co z tego wyjdzie…