Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek to książka autorów bloga gotowaniezpasja.pl – letnia propozycja Wydawnictwa Pascal. To zbiór wiedzy i inspiracji na temat roślin dyniowatych. Bohaterami jest ogórek, cukinia, kabaczek, patison, arbuz, melon, dynia.
Poza przepisami (o których za chwilę) książka ma dużą wartość merytoryczną. Poszczególne rodzaje roślin opisane są bardzo skrupulatnie. Dowiaduję się, że dynia to nie tylko symbol Halloween, a lampiony z niej robione związane są z irlandzkiej legendy o kowalu Jack. Dynia ma również niezwykłe walory odżywcze, ma więcej (pomarańczowe odmiany) beta karotenu niż marchew, jest bogatym źródłem miedzi, żelaza, cynku, wapnia, czy potasu. I jest niskokaloryczna, o czym informują autorzy. po opisie licznych odmian bez problemu znajdziecie różnice pomiędzy dynią delicata o podłużnym kształcie, czy white swan acorn o dość twardej skórze i o kształcie żołędzia czy marina di chioggia o ciemnożółtym miąższu, idealnie nadającego się na ravioli i gnocchi. To tylko 3 z 29 opisanych odmian dyni.
Przepisy w książce ułożone są wg głównego składnika – rośliny dyniowatej. Wśród propozycji możemy znajdziemy m.in. lody z ogórka z serem ricotta, miodem z nutą rozmarynu i zielonego pieprzu, pierogi leniwe z marynowanymi w rozmarynie paskami żółtej cukinii, wegetariański torcik z pieczonego buraka, arbuza z kozim serem i oliwą aromatyzowaną natka pietruszki, dżem melonowy z ginem, limonką, rozmarynem i trawą cytrynową, uszka z dynią i kaczką w bulionie z wędzonej gruszki i jabłek.
Ta książka to rewolucja w sezonie letnim. Autorzy pokazują jak z letnich owoców i warzyw dyniowatych stworzyć nieoczywiste połączenia smaków, zaskakujących nie tylko smakiem, ale też formą podania.
Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek
Paweł Åukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo Pascal
Cena okładkowa 64,90 zł