Zapachniał w końcu bez i skusił do porannej kawy osładzanej promieniami słońca. Już można łapać energię od natury, czerpać siłę ze spaceru po parku i cieszyć się długim, ciepłym dniem. To najcudowniejszy czas w roku, soczystości owoców, warzyw i kwiatów układanych w balkonowych doniczkach.

Mam moment, by być trendy i wcielić w swoje kulinarne życie sugestie smakowe, które są do obowiązkowego wykorzystania w 2017 roku. Tak na podstawie badań orzekli fachowcy od jedzeniowego marketingu, a ja wybieram z długiej listy, to co mi najbardziej pasuje. Wake+cake, czyli ciasto na śniadanie to ma być hit w tym sezonie, ja  jestem zdecydowanie na tak, szczególnie teraz, gdy poranek  zaczyna się wcześniej i daje szasnę na delektowanie.

Do rozpoczęcia dnia na słodko dorzucam jeszcze  modę powoli przemijającą na ciasto bezglutenowe. Zamieniając mąkę pszenną na  na gryczaną, dodaję odwagi, tym  co nie wierzą, że nie będzie smakowało zanadto gryką. Jest słodko, dobrze i tak akurat na  początek dnia.

Składniki:

na formę 18-20 cm

  • szklanka mąki gryczanej
  • pół szklanki ksylitolu lub cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka oleju
  • 3 jabłka lub gruszki albo 1,5 szklanki sezonowych owoców
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Jajka wymieszać z olejem i ekstraktem z wanilii,  a w drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia cynamonem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Połączyć zawartość obu misek i zmiksować lub energicznie wymieszać. Na końcu dodać jabłka. Formę do pieczenia wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut – do suchego patyczka. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Ciasto świetne będzie też z truskawami lub malinami


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    30 komentarzy

  1. Pingback: #Gastroblog miesiąca - maj 5/2017 | Managero.pl

  2. Aga says:

    Wspaniale nareszcie placek bezglutenowy który cudownie wychodzi i smakuje! Dziękuje! (ja zrobiłam z rabarbarem i truskawkami)

  3. Asia says:

    Właśnie się piecze – ale widzę już po proporcjach, że szklanka mąki gryczanej na tyle oleju i dwa jajka to za dużo, chyba że ktoś ma mega soczyste owoce w cieście… Hm, no nic zobaczymy jak wyjdzie z piekarnika.

  4. Kasia says:

    Upiekłam i wyszło takie jak na zdjęciu, a smakuje wyśmienicie.
    Nie ma informacji o cukrze, więc dałam do jajek, później dodałam olej.
    Dziękuję za przepis

  5. monia says:

    nie dałam cukru bo nie mam w domu. musiałam dodać mleko, bo masa była za gęsta. do ciasta dorzuciłam przyprawę do piernika i kakao na na wierzch wrzuciłam masło orzechowe – taki mix wszystkie co było pod ręką ;) piecze się i mam nadzieję, że bez cukru da się zjeść. a jak nie to kupię słodzik i zrobię polewę ;)

  6. Ania says:

    Widzę, że nie tylko u mnie wyszła taka konsystencja..bardziej grudki niż gładka masa. No nic, w każdym razie wsadziłam je do piekarnika choć nie wygląda na to, aby z tego powstało „ciasto”. Przekonamy się za ok 50 min. ;)

  7. Kalina says:

    U mnie ciasto wyszło super… aż się zdziwiłam jak urosło…. polecam na pewno to zdrowa opcja … ja dodałam rozpuszczony olej kokosowy.
    Następnym razem podwoje składniki, bo wyszło małe i zniknęło od razu.

  8. Ania says:

    Czy jajka ubic z cukrem i oddać mąkę czy jajka roztrzepać z olejem i dodac mąkę z cukrem i z resztymi dodatkami ? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam

  9. Luiza says:

    Czy to ciasto ma troszkę „zakalcowatą” konsystencję? Pierwszy raz piekłam ciasto z mąki gryczanej i w porównaniu do wypieków z mąk pszennych, to ciasto wygląda troszkę jak zakalec.. Chciałabym się upewnić, bo boję się potruć kolegów w pracy! :)

    • Agata says:

      Nikt się nie potruje :) Mąka gryczana jest cięższa, więc ciasto tez takie jest, nie takie puszyste jak przy mące pszennej. Powinno jednak wyjść bez zakalca, takie jak na zdjęciu.

  10. Wiktoria says:

    No mi niestety nie wyszlo :( Juz przy wyrabianiu wydawalo mi sie za geste. Po upieczeniu bylo twarde i bardzo suche mimo, ze owocow dodalam dwa razy wiecej :(
    Moze innym razem. Na pewno duzo robi rodzaj piekarnika, termoobieg i inne. Ludzie maja rozne urzadzenia i nie zawsze mozna ustawic taki sam czas pieczenia i temperature.
    Mimo to pozdrawiam i do nastepnego pieczenia :)