Te placuszki są pyszne. Są puszyste, nie ociekające tłuszczem i nie smakujące proszkiem do pieczenia. A to dlatego, że są smażone na suchej patelni (do ciasta daje się nieco oleju), a zamiast proszku do pieczenia dodane ubite białko zapewnia im puszystość. Takie drobiazgi, a smak zupełnie inny. Serek wiejski nie jest wyczuwalny w smaku, a dzięki niemu placuszki są pożywne. Placuszki z serka wiejskiego są smaczne również na zimno, więc śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie w szkole lub w pracy.
Składniki (6 sztuk):
- 1 serek wiejski wraz ze śmietanką(220g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ksylitolu (jeśli używacie cukru, dajcie cukier)
- 1 łyżeczka oleju
- owoce (dałam 1 kiwi i kilka malin z zamrażarki)
- ksylitol lub cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Ubij mikserem białko z ksylitolem (lub cukrem).
- Pozostałe składniki (żółtko, serek (z granulkami, nie rozdrabniaj ich), mąka, olej) wymieszaj łyżką.
- Do pozostałych składników dodaj ubite białko i wymieszaj.
- Na rozgrzaną suchą patelnię nakładaj łyżką masę i smaż z obu stron do zarumienienia.
- Placuszki z serka wiejskiego podawaj z cukrem pudrem lub/i owocami.
40 komentarzy
Wezom says:
Bardzo ładnie to wygląda, a jeśli ładnie wygląda to i pewnie ładnie smakuje.
Fajny pomysł w sumie nigdy takich placuszków nie robiłam, ale mając ten przepis to szkoda byłoby nie zrobić.
Pozdrowionka :)
naleśniki says:
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie
Michał says:
Właśnie robię podwójna porcje dla dzieci
Malina says:
Wiesz, że z tego przepisu wychodzą fajne gofry. Zaczęłam robić twoje placki na patelni, ale nie umiem ich obracać. Zawsze mi się rwały. Moja mama powiedziała mi później, że wybrała zbyt duży palnik do smażenia albo robiłam zbyt grube placki. Wtedy tego nie wiedziałam i żeby ratować sytuację odpaliłam mojego starego dezala i zrobiłam gofry. Miały całkiem fajny smak.
Agata says:
O proszę! :) Cieszę się, że jeden przepis może mieć kilka zastosowań.
Chyba wobec tego odnajdę moją starą gofrownice i wypróbuję :)
Maria says:
Dodałam jabłka do środka i razem z córką się zajadałyśmy :)
Julia says:
Z uporem maniaka co jakiś czas próbuję zrobić placki z serka wiejskiego. Problem polega na tym, że nigdy nie udaje mi się ich obrócić i wychodzi taka pokręcona jajecznica. Probówałam wiele przepisów, róznych mocy palnika, czasu smażenia na 1 stronie bez „zaczepiania placka”, natłuszczania patelni, nie natłuszczania- efekt zawsze ten sam- jajówa, często jeszcze poprzypalana. Dodam tylko że zwykłe naleśniki i pancakes w życiu mi nie przywarły. Dziś udało mi się obrócić 4 placki z tego przepisu! 2 troszkę się porwały ale nie nastąpiła totalna dezintegracja więc jestem zadowolona. :D Niestety zdrowe przepisy z zasady mnie nie lubią, ale się nie poddaję!
Agata says:
To połowa sukcesu już jest :) Mam nadzieję, że niedługo będzie pełen sukces!
Michał says:
Aby się nie rwały można dodać jeszcze jedno jajko i łyżkę mąki
Ola says:
Bardzo dobry przepis zrobiłam z podwójnej porcji i dodatkowo dodałam 3 łyżki kaszy manny . Wyszły świetne! :)
Barbara says:
Genialne! :)
Na zimno bardziej mi smakuja. Podawalam z dżemem truskawkowym. Palce lizac!
Agata says:
cieszę się, że smakują :)
Aga says:
Wersja zdrowsza-dodałam mąke lnianą z odrobiną miodu,wyszły super:)
Agata says:
super pomysł z mąką lnianą! :)
Agnieszks says:
Trzeba smazyc piod przykryciem wtedy sie ladnie scinaja rosna i nie rwa sie przy przekladaniu na sruga strone :)
Marthe says:
A czy z mąki żytniej też wyjdą te placuszki albo gryczanej? Jestem diabetykiem, niedawno otrzymałam rozpoznanie mojej choroby i próbuje odnaleźć się w nowej diecie. Czy jak dodam mąkę żytnią to będą zjadliwe?
Agata says:
Też jestem na dicie dla diabetyków :) Mąki jest niewiele, ale jeśli chcesz ją zamienić, zamień ją na mąką pełnoziarnistą lub orkiszową. Å»ytnia i gryczana jest wg mnie za ciężka, al z nimi też wyjdą tylko będą bardziej gniotowate.
OlasPotworas says:
Gówno a nie przepis.Wszystko się przylepia i na patelni i w gofrownicy! Smakuje jak zasrane cornflakes. Tragedia. 500g serka wiejskiego mąkii 2 wiejskie jaja poszły do kibla.
Agata says:
Proponuję zmienić patelnie (i/lub nastawienie). Na zdjęciu widoczne są placuszki dokładnie z tego przepisu. W komentarzach również są dowody na to, że innym wychodzą i smakują. Być może miałaś za rzadki serek wiejski (np. wersję light), wówczas lepiej odlać część płynu.
ania says:
U mnie wyszły nawet z wersją light :)
Agata says:
super :)
Alutka1010 says:
Zabieram się za robienie placków :)
Alutka1010 says:
Wyszły pyszne
Agata says:
Bardzo się cieszę :)
Kuchareczka says:
Wszystko się przylepia :(
Spodziewałam się czegoś troszkę innego :( próbowałam na dwóch patelniach, ale na pewno nie wyglądały tak estetycznie jak na zdjęciach
Agata says:
Jakiego serka użyłaś? Może był light i miał za dużo wody? Robiłam te placki wielokrotnie i zawsze wychodzą.
Ula says:
Fajny pomysł na śniadanie do pracy. Mimo problemu z ubiciem białka (blender nie domaga) i przeciągnięcia niektórych na patelni (mój błąd, bałam się surowego jajka) – placuszki super ;) Nie przylepiały się tak bardzo, wystarczyło dobrze podważyć (patelnia do wszytskiego z IKEA dała radę). Czekam na sezon truskawkowy – z jogurtem naturalnym i truskawkami będą super :)
Agata says:
Super, że mimo „przeszkód „ placuszki smakowały :) zimą placuszki będą super z malinami lub wiśniami na ciepło. Mrożone owoce świetnie się tutaj sprawdzą!
Ewelina says:
Zupełnie się nie udaje. Przypala mimo małego ognia. W smaku okropne i się ciągnie jak żółty ser.
Agata says:
Proponuję zmienić patelnie. Skoro się ciągną, to znaczy, że są niedopieczone. Jakiego serka Pani użyła? Może być light i miał więcej wody, wówczas trzeba dodać więcej mąki.
Natalia says:
Robiłam dzisiaj pierwszy raz i wyszły mi przepyszne :) W sam raz na lekką kolację. Fakt faktem trochę się rozwalały, ale wystarczyło dłużej je przytrzymać na patelni i dać ciutkę na nią oleju.
Pozdrawiam! :)
Agata says:
Cieszę się, że smakowały :) Mam nadzieję, że jeszcze je powtórzysz, zwłaszcza że masz już wyczucie do swojej patelni. Pozdrawiam ciepło!
Martyna says:
Wyszły pyszne i nie było problemow z obracaniem na patelni bo smażyłam pod przykryciem. Używałam takiej do naleśników a zamiast oleju dodałam masło :) nie używałam cukru tylko syropu z agawy
Agata says:
Cieszę się, że smakują :) Z czym je zjadłaś?
Natalia says:
Ja użyłam mąkę orkiszową i serek wiejski lekki Piątnica. Rzeczywiście bardzo delikatne i mogą się rozpadać dlatego potrzeba cierpliwości i wprawnej ręki podczas przewracania. Polecam smażyć na małym ogniu i pod przykryciem. Nie wyszły tak ładne ja tu na zdjęciach, ale z domową marmoladą i cynamonem pyszne :-)
Agata says:
Cieszę się, że smakowały! :) Ten lekki serek z tego co pamiętam jest nieco rzadszy, więc wymaga więcej mąki.
Agnieszka says:
Placuszki są idealne. Robiłam je już wielokrotnie, na różnych mąkach (pszennej pełnoziarnistej i zwykłej, owsianej, na mieszankach) i zawsze wychodzą idealne. Rzeczywiście są bardzo delikatne (i dzięki temu smakują doskonale!), ale wystarczy smażyć je dłużej na mniejszym ogniu i nic się nie rozpada. Proporcje zachowuję dokładnie takie, jak w przepisie i nigdy nie mam problemów. Jedyne co, to jeżeli serek ma bardzo dużo rzadkiej śmietanki, to jednak ją odsączam. Smażę bez przykrycia na patelni naleśnikowej.
Bardzo dziękuję za ten przepis. :) Dziś delektowałam się placuszkami z bananem i odrobiną syropu klonowego.
Agata says:
Bardzo się cieszę, za ten komentarz! I dokładne rady, wskazówki dla pozostałych, które z pewnością się przydadzą!
Agata says:
Masa nie może być płynna bo się rozwalają. Piekłam z mąki sojowej, ale dałam jej więcej o 2 łyżki. Dodatkowo robię małe, płaskie placuszki. Ostatnie wszystkie wyszły w formie placuszków A nie jajecznicy
Kasia says:
robiłam z odsączonego serka wiejskiego, niemal zero śmietanki. polecam byc cierpliwym smażę beztłuszczowo na indukcji (moc 4-5/9) po ok 4mij z kazdej strony. wychodzą,nic się nie rozpada.