Niby banalne połączenie, a w smaku obłęd! Połączenie klarowanego masła, śliwek i rozmarynu to ostatnio moje ulubione. Składniki wyjątkowo łatwo dostępne: rozmaryn z balkonu, śliwki od pani z targu a len od pana Andrzeja. To kolejny nasz przepis z cyklu Cisowianka – Gotujmy Zdrowo.
W wersji śniadaniowej jem z jogurtem, w wersji deserowej z mascarpone. Śliwki mają w sobie wystarczająco dużo słodyczy – nie wymagają dodatkowego cukru.
Składniki (na 2 porcje):
- 7 dużych śliwek
- 1 łyżka masła
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (poleceam len złocisty0
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
- Śliwki przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj rozmaryn i śliwki. Smaż do czasu, gdy śliwki zmiękną, ale się nie rozlecą.
- Na drugiej patelni upraż len.
- Ciepłe śliwki podawaj z jogurtem i ziarnami lnu.