Ciasto majstersztyk. Tak pisze o nim Susan Herrmann Loomis, która dostała ten przepis od zawodowego cukiernika, a potem ujawiniła całemu światu w swojej książce o francuskiej kuchni.  Moelleux au Chocolat  według Michela jest rozkoszne. To też recenzja autorki. Po upieczeniu zgadzam się z każdym jej apetycznym słowem. I dorzucam na wierzch czekoladowego cuda ulubione owoce.

DSC_0357

Można je upiec w dwóch wersjach – miękkiej, z nieco płynnym środkiem i twardej, mocno schłodzonej. Uwielbiam obie, koniecznie z gorzką, najlpiej niesłodzoną czekoladą!

francuskie ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 300 g czekolady – ulubionej, mi najbardziej pasuje gorzka
  • 112 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • pół szklanki curku
  • łyżeczka ekstraktu wanilliowego
  • szczypta soli

wierzch:

  • 250 ml śmietany 30%
  • ulubione owoce

22 cm formę do ciasta natłuścić masłem. Mąkę przesiać z solą. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. W garnku roztopić masło. Gorącym masłem polać czekoladę i wymieszać tak, by czekolada całkowicie się roztopiła. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia, a w tym czasie ucieramy jajka z cukrem. Do jajek wlewamy masę czekoladową, a potem mąkę i dobrze mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, do czasu aż brzegi ciasta będa zarumienione, a środek miękki. Po upieczeniu studzimy. Można  dekorację ograniczyć jedynie do posypania ciasta cukrem pudrem.

francuskie ciasto czekoladowe

 

francuskie ciasto czekoladowe

Przepis pochodzi z książki Susan Herrmann Loomis : W mojej francuskiej kuchni. Zmniejszyłam jedynie ilość cukru – w oryginale jest dwa razy więcej.


CiastaPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze