Dynia dla mnie mogłaby zostać królową jesieni. Wygrywa bezpardonowo wszelkie rankingi. W tyle zostawia cukinię i bakłażana. Choć okrągła i pozbawiona gracji z triumfalną lekkością wyprzedza rubinowe buraki i zzieleniałe z zazdrości brokuły. Ponad 20 jej odmian, ubranych jest w zależności od rodzaju. Bywa więc skórka w kolorze soczystej pomarańczy albo żółta, skropiona słońcem, a niekiedy kremowa z piegami,z których jest dynia dumna.
Dynia nie musi się wdzięczyć specjalnie i tak trafi do koszyka. We własnym ogrodzie nie wymaga szczególnej atencji, po zasianiu ziaren, wystraczy pamiętać o usuwaniu chwastów i podlewaniu. Najdorodniejsze egzemplarze dyni potrafią nieźle się roztyć. W zeszłym roku rolnik z okolic Åodzi wyhodował dynię ważącą 648 kilogramów! W Księdze Rekordów Guinessa jest niemiecka dynia, która ważyła 1054 kilogramy.
Dyniowe rywalizujące szaleństwo lepiej jednak przenieść do kuchni. Ona zgra się z całą smakową kartą. Dziś w akcji Gotujmy Zdrowo nadaję dyni słodkie oblicze, łączę z innymi skarbami jesieni i piekę pyszne ciasto. Sezonowe menu, czerpiące z tego co na wyciągnięcie ręki, jest najlepszym wyborem. Do dań tworzonych według takiej koncepcji inspiruje nas współpraca z Cisownianką i szefem kuchni restauracji, która jest na terenie jej rozlewni – Water&Wine. Marek Flisinski ma swój ogród i gotuje z tego, co oferuje w swoim kalendarzu natura. Jest kulinarnym magikiem, bo potrafi wyczarować niesamowite smaki. W moim cieście z dynią jest nieco mniej brawury, ale ta prostota też ma swoją moc:)
Składniki:
- szklanka puree z dyni ( dynię należy obrać, wypestkować, pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce i piec przez godzinę w 180 stopniach lub ugotować w niewielkiej ilości wody. Potem upieczoną lub ugotowaną dynię należy zmiksować na puree)
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sok i skórka z pomarańczy
- niepełna szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru, szczypta cynamonu i pół łyżeczki soku z pomarańczy do lukru
- łyżka orzechów włoskichMąkę przesiać z proszkiem, sodą i cukrem. Dodać cynamon oraz skórkę startą z pomarańczy. Jajka ubić z oliwą. Dodać przestudzoną i zmiksowaną dynię. Ponownie zmiksować całość – do połączenia. Masę dyniowo-jajeczną wlać do mąki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i piec około 50 minut. Po wyjęciu zrobić lukier, czyli utrzeć cukier z cynamonem i sokiem z pomarańczy. Polać ciasto, udekorować orzechami.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową – zamiast lukru.
5 komentarzy
Wypieki Beaty says:
Lubię takie ciasta :) pozdrawiam, Beata
Mela says:
„Warzywne” ciasta jesieni…oprócz dyniowego, króluje też marchewkowe… choć zdania na temat dyni są podzielone – jedni uważają je za warzywo inni za owoce, prawda jest taka, że dynia należy do tej samej rodziny co ogórek, czyli warzyw dyniowatych :)
Pingback: #Gastroblog miesiąca - wrzesień 9/2016 | Managero.pl
Jo says:
Jaki rozmiar tortownicy?
Agata says:
25cm