Grzechem jest lekceważyć to, co się teraz dzieje na targach. Maliny, porzeczki, czereśnie, jagody, agrest niemal proszą o wykorzystanie. Nie odmawiam, sycę się, bo lato zaraz będzie na półmetku! Tarta migdałowa z jagodami to moja koncepcja na piknikowy weekend. Pokrojona i zapakowana do koszyka, przetrwa rowerową wycieczkę. W lesie smakuje wybornie.
Owocowa tarta to kwintesencja letnich deserów. Jagodowy kolor urzekł Was też na facebooku, bo, gdy zaproponowałam kilka ciast do wyboru, zdecydowaliście, że to przepis na tartę ma pojawić się najszybciej. Bardzo proszę!
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g mąki migdałowej – zmielonych migdałów
- 125 g zimnego masła
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
krem:
- 250 g jagód
- 2 jajka
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka mąki migdałowej
- szklanka płatków migdałowych
Obie mąki przesiać i zagnieść z zimnym masłem, dodać jajko, szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w kulkę, owinąć folią i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem. Ciastem wylepić formę, dobrze dociskając. Przed pieczeniem na cieście widelcem trzeba zrobić dziurki, by później się nie wybrzuszało.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć, przestudzić.
Śmietanę podgrzać, w gorącej roztopić czekoladę. Gdy masa będzie płynna, dodać jajka i zmiksować. Na końcu wymieszać z mąką migdałową i połową płatków. Krem wylać na podpieczony spód. Na wierzch wsypać owoce, a je posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć, wystudzić, do całkowitego zgęstnienia kremu.Można zime wstawić do lodówki.
1 Response
Zuzia says:
Wygląda bardzo apetycznie ;-)