Czasami nie potrzeba zbyt wiele. Wystarczy słońce, proste danie i możliwość jego skonsumowania na balkonie :) Pampuchy to dla mnie smak lata, zwykle podawane z sosem truskawkowym lub jagodowym. Dla wielu to smak z dzieciństwa, bowiem dzieci je uwielbiają. Tym razem zamiast owoców mus z rabarbaru i wanilii. Pampuchy z musem z rabarbaru zniknęły momentalnie :)
Zamiast wycinać pampuchy można oczywiście je formować jak bułeczki – pełna dowolność. Wycinane są jednak cieńsze i szybciej się gotują :)) Przepis na wegańskie pampuchy znajdziecie tutaj. Pampuchy robię w parowarze, ale jeśli go nie macie, to możecie na garnku z wodą zawiązać gazę i na niej położyć pampuchy i gotować pod przykryciem (można przykryć metalową miską).
Składniki (na 16 sztuk):
- 35 g świeżych drożdży
- 100g cukru (pominęłam, ale jeśli możecie jeść cukier o dodajcie)
- 225ml letniego mleka
- 450g mąki pszennej (tortowej)
- 75g roztopionego masła
Mus rabarbarowy:
- 3 duże laski rabarbaru (wybierzcie w kolorze czerwonym, nie zielonym)
- 1 laska wanilii
- ksylitol do smaku, dałam 1 łyżeczkę
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w letnim mleku razem z cukrem i 2 łyżkami mąki. Zostaw do czasu, aż zaczyn urośnie (ok. 10-15 minut).
- Wlej rozczyn do pozostałych składników i zagnieć ciasto (można mikserem, choć ja zwykle na końcu i tak wyrabiam ręcznie – uwielbiam strukturę ciasta drożdżowego – takie małe zboczenie ;)
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5cm grubości i wycinaj pierścieniem lub szklanką/kubkiem pampuchy.
- Przykryj pampuchy ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
- Pampuchy gotuj na parze przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie rabarbar umyj i pokrój w 2cm kawałki. Wrzuć rabarbar do rondelka, zalej niewielką ilością wody (3-4 łyżki) i gotuj mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wybierz ziarenka.
- Do musu rabarbarowego dodaj ziarenka wanilii i ksylitol do smaku. Jeśli chcesz, możesz zblendować mus.
- Pampuchy podawaj z musem rabarbarowym, możesz je uprzednio polać roztopionym masłem.