Jajko w koszulce na grzance z kozim serem i awokado

Najlepsze śniadanie dla mnie to śniadanie z jajkiem w roli głównej.   W domu jem zwykle na miękko, przed podróżą sadzone na szynce, w restauracjach wybieram Croque Madame. W weekendy jem różne wariacje z jajkiem w koszulce. To ostatnie cieszy się coraz większą popularnością, o czym świadczą wysokie statystyki czytania wpisu na temat jak ugotować jajka w koszulce. Tym razem zdradzę Wam jeszcze prostszy sposób, odkryłam go niedawno! Tym razem jajko w koszulce wylądowało na grzance z chleba pełnoziarnistego z kozim twarożkiem i awokado. Pycha!

Jajko w koszulce na grzance z kozim serem i awokado

Do śniadania nie dodałam soli i powiem Wam, że całkowicie nie wyczułam jej braku. Dobre pieczywo, kozi ser są wystarczająco dobrze doprawione. Nie wyobrażacie sobie jajka bez soli? ja do tej pory też ;) Ale uwierzcie mi, że wystarczy sam pieprz. W ten sposób nasz posiłek jest zdrowszy i doskonale wkomponowuje się w akcję Cisowianki – Gotujmy Zdrowo, mniej soli. Jeśli chcecie poczuć się lżej i zniwelować uczucie ociężałych stóp latem, postarajcie się odsunąć solniczkę na bok ;)

Jajko w koszulce na grzance z kozim serem i awokado

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (lub swojego ulubionego)
  • oliwa
  • 2 łyżki twarożku koziego
  • pół dojrzałego awokado
  • garść roszponki (lub świeżego szpinaku)
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Kromki chleba skrop oliwą i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Powinny być z wierzchu chrupkie.
  2. Awokado obierz i pokrój w plasterki (ułatwiam sobie proces obierania w ten sposób: awokado przekrawam na pół, wyciągam pestkę i łyżką wyciągam cały miąższ awokado w jednym kawałku, który następnie kroje w plasterki).
  3. W szerokim garnku (albo w głębokiej patelni) zagotuj wodę (wlewając ją na ok. 5 cm), możesz dodać trochę octu (Białko ładniej się ścina). Jajka wbij do osobnych filiżanek lub małych miseczek (delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka).
  4. Jajka włóż (zsuwając z filiżanek tuż nad taflą wody) na gotującą się wodę, przykryj garnek przykrywką i wyłącz gaz. Po 3 minutach jajka w koszulkach są gotowe! Idealne, ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.
  5. Jajka ususz na papierowym ręczniku.
  6. Grzanki posmaruj kozim twarożkiem, ułóż liście roszponki, plasterki awokado a na wierzch daj jajko w koszulce. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Jajko w koszulce z awokado_MG_9428-kopia


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyŚniadania
Author: Agata

Get Connected