Pomysł na ten przepis pojawił się pod wpływem chwili, kiedy nie miałam przygotowanego obiadu i potrzebowałam coś na szybko. Przygotowanie całego obiadu zajęło mi tylko pół godziny. Mięso z uda kurczaka jest soczyste, a użyte przyprawy bardzo fajnie podkreślają danie. Poza tym maskują brak soli w daniu. Do tego orzeźwiający dip jogurtowy ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Ten duet nadaje smak bez użycia soli, w ramach akcji Cisowianki – gotujmy zdrowo – mniej soli (tu więcej o całej akcji). Soli spożywamy 2 razy więcej, niż jest to zalecane (zalecane jest 1 płaska łyżeczka), bowiem ukryta jest niemalże wszędzie w gotowych produktach. Dlatego nie dosypujmy jej bezmyślnie do wszystkiego. Dzięki ograniczeniu soli w diecie zmniejszycie ryzyko wystąpienia obrzęków, nadciśnienia, chorób nerek, osteoporozy czy udaru. Nie zapomnijcie pić niskosodową wodę!
Jeśli zostanie Wam trochę kurczaka, użyjcie go kolejnego dnia do przygotowania sałatki, kanapki lub tortilli.
- 500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i bez kości)
- 1 jajko
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chyba, ze wolicie ostrzejsze smaki, to możecie dać więcej)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła klarowanego
dip:
- 1 mały jogurt naturalny
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mięso umyj i osusz.
- 2 łyżki płatków owsianych zmiel, wymieszaj z pozostałymi trzema (niemielonymi) i przyprawami. Wymieszaj.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Mięso obtocz w jajku, a następnie w panierce.
- Kurczaka ułóż do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej z wierzchu rozpuszczonym klarowanym masłem.
- Piecz kurczaka łącznie 25 minut, po 15 minutach obróć na drugą stronę.
- Składniki na dip wymieszaj ze sobą.
- Chrupiącego kurczaka z piekarnika podawaj z zielonymi sałatami (u mnie roszponka z oliwą truflową) i dipem.
2 komentarze
Karol says:
Przyda się taki przepis jak dopadnie człowieka nadciśnienie i trzeba będzie mocno ograniczyć sól.
Agata says:
Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo smaczny, więc można go jeść w każdych okolicznościach :) Poza tym lepiej zapobiegać, niż leczyć, więc zgodnie z akcja proponujemy używać mniej soli :)