Nie będę ukrywać – lubię gluten i mogę go jeść (poza białą mąką pszenną). Wiem jednak, że wiele osób jest na diecie bezglutenowej – ten przepis Wam się spodoba. Lubię smak mąki kokosowej, dlatego te naleśniki to dla mnie super opcja na deser bez cukru. Pamiętajcie, że mąka kokosowa jest ciężka, dlatego nie oczekujcie puszystych naleśników. Możecie dodać nieco proszku do pieczenia lub sody, aby były bardziej puchate, jednak ja celowo z tego zrezygnowałam. Moje wyszły lekko kruche, grubsze od tradycyjnych, bardzo pożywne i pyszne w smaku.
Jeśli chcecie, aby Wasze naleśniki były bez laktozy, do nadzienia użyjcie mleka kokosowego (stałej białej części z puszki). Wystarczy, że ubijecie je z odrobiną soku z limonki i pyszne nadzienie gotowe. W obu przypadkach doskonale komponują się truskawki i czekolada – idealne połączenie z kokosem. Nie mogłam się już powstrzymać i kupiłam hiszpańskie truskawki. W smaku oczywiście nie przypominają naszych rodzimych, które będą już niebawem, ale skutecznie oszukują wzrok ;)
Składniki (na 2 sztuki):
- 2 jajka
- 4 łyżki letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mascarpone (w wersji bez laktozy można użyć gęstego mleczka kokosowego, ubitego)
- ksylitol do smaku (niewiele, bowiem na wierzchu będzie czekolada)
- 4 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuść olej kokosowy.
- Jajka ubij z wodą i szczyptą soli.
- Dodaj mąkę kokosową i rozpuszczony olej (patelni nie myj ;). Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj nieco wody, jeśli za rzadka, dosyp mąki.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (na tej, na której rozpuszczał się olej kokosowy) do lekkiego zrumienienia z obu stron.
- Mascarpone utrzyj łyżką z ksylitolem, truskawki pokrój w plasterki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (postaw żaroodporną lub metalową miseczkę z czekoladą na garnku z gotująca się wodą tak, aby dno nie dotykało tafli wody).
- Bezglutenowe kokosowe naleśniki podawaj z mascarpone, pokrojonymi truskawkami, polane rozpuszczoną czekoladą.