Tagliatelle (a nie spaghetti) alla bolognese

Któż z nas nie słyszał o spaghetti bolognese? Dla większości z nas to klasyk kuchni włoskiej. Tymczasem w Bolonii słynny mięsny sos je się z makaronem tagliatelle (lub z lasagne), a spaghetti bolognese to wymysł (dla) turystów. Na ogół występuje w menu pod nazwą Tagliatelle al Ragu. Bez względu na rodzaj pasty, sos jest pyszny. Sos jest mięsny, pomidory i reszta warzyw to jedynie dodatek. Tajnikiem jest tu długi, wolny proces gotowania (od 2 do 4 godzin), dodanie warzyw oraz… mleka. Tak, Włosi dodają pod koniec gotowania mleko lub śmietanę. Może się to wydawać dziwne połączenia, ale spróbujcie. Przekonacie się, że warto   :)

Tagliatelle (a nie spaghetti) alla bolognese

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 400g chudej mielonej wołowiny
  • 150g pancetty (lub boczku)
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 400g passaty pomidorowej (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • bulion
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż drobno pokrojone warzywa i pancettę.
  2. Jak warzywa nieco zmiękną, dodaj mięso mielone i chwilę podsmaż.
  3. Wlej wino i mieszaj wszystko, aż mięso odparuje.
  4. Dodaj passatę i duś na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Nie przyspieszaj tego procesu, w nim tkwi sekret dobrego bolognese. Mięso powinno się dusić ok. 2 godzin.
  5. Jeśli sos mocno odparuje, możesz wlać nieco bulionu.
  6. Na sam koniec wlej mleko. Na tym etapie możesz doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  7. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj z sosem i podawaj tagliatelle bolognese posypane świeżo startym parmezanem.

Tagliatelle (a nie spaghetti) alla bolognese


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Winny says:

    Dobry przepis trudnością jest znaleźć równie dobry makaron do Tagliatelle w polskich sklepach są średniej jakości w porównaniu do tego makaronu jaki naprawdę sprzedają w Italii