przegrzebki smażone z czosnkiem

Przegrzebki uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów świata i jeden z największych rarytasów. Mają lekko słodkawy smak, dzięki czemu smakują nawet osobom, które z reguły nie przepadają za owocami morza. Mnie do nich przekonywać nie trzeba, uwielbiam bowiem owoce morza w każdej postaci. Tak dobry produkt, który stworzyła nam natura,nie potrzebuje wielu dodatków. Po raz kolejny sprawdza się zasada, że im mniej, tym lepiej. Dlatego u mnie zagościły smażone na klarowanym maśle z czosnkiem i natką pietruszki, delikatnie skropione cytryną tuż po usmażeniu. Są przepyszne, a masło wygarniam świeżą bagietką prosto z patelni :) Robi się je dziecinnie prosto i bardzo szybko :) Jedyny minus to cena. Gdyby nie ona, jadłabym je chyba codziennie ;)

Przegrzebki, jak większość owoców morza nie potrzebują dodatku soli. Dlatego tym bardziej możemy się nimi cieszyć, czerpiąc wiele wartości odżywczych w nich zawartych. Sól warto ograniczać w swoich posiłkach, bowiem spożywamy jej w zbyt dużych ilościach, co może prowadzić do dysfunkcji. To kolejny przepis, który powstał w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli.

Smażone przegrzebki (małże Świętego Jakuba) w maśle czosnkowym

Przegrzebki to cenne źródło białka. Poza tym cenione są za wysoką zawartość fosforu, cynku, żelaza, potasu i magnezu.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 12 przegrzebków (370g) bez muszli (samo mięso)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 duży ząbek czosnku (można dać 2)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • cząstka cytryny do skropienia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przegrzebki umyj i bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i przegrzebki.
  4. Smaż przegrzebki po 1-2 minuty z każdej strony.
  5. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki.
  6. Smażone przegrzebki podawaj ze świeżą bagietką (którą idealnie jest moczyć w przegrzebkowym, czosnkowym maśle). Możesz je skropić cytryną po usmazeniu.

Smażone przegrzebki (małże Świętego Jakuba) w maśle czosnkowym

Smażone przegrzebki (małże Świętego Jakuba) w maśle czosnkowym


Gotujmy zdrowo - mniej soliRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

  1. Darek says:

    Uważam, że jak ktoś ma możliwość to powinien próbować różnych smaków i na pewno lepiej i taniej zrobić to danie samemu w domu niż płacić dużo drożej w restauracji. Ja zrobiłem te przegrzebki z przepisu Gordona i były super