Czekoladki są bardzo wdzięcznym tematem, dlatego jeszcze chwilę Was nimi uraczę ;) Zapach rozpuszczonej czekolady unoszący się po kuchni to zdecydowanie jest to! Cudownie lśniąca czekolada zaprasza do dalszych prac. Po raz kolejny wykorzystałam owoce z nalewki, by czekoladki miały smak, jak z dobrej bombonierki. Pamiętajcie, aby wybrać dobrą czekoladę, zawierającą minimum 60% kakao (preferuję 70 i 85%).
Czekoladki z wiśniami zostały wzbogacone kardamonem. Smak bardzo świąteczny i głęboki. Kardamon najlepszy jest zielony, pełen aromatów. Mój dostałam od przyjaciół z Agni-ajurweda, którzy przywieźli go prosto z Indii.
Czekoladki wystarczy zapakować, by móc obdarować bliskim. Możesz stworzyć swoją własną bombonierkę :)
Zobacz inne nasze przepisy na czekoladki:
czekoladki nadziewane malinami
czekoladki nadziewane kajmakiem
biała czekolada z lawendą
czekoladki nadziewane musem z suszonych śliwek
czekoladki z macierzanką i kwiatkami
czekoladki kokosowe z migdałem
biała czekolada z kwiatkami
czekoladki kawowe
czekoladki z marcepanem i czereśnią
czekoladki z orzechami
skórka pomarańczowa w czekoladzie
czekoladki z nadzieniem miętowym
trufle karmelowe
czekoladki pomarańczowe
białe czekoladki nadziewane lemon curd
czekoladki z nadzieniem czekoladowym
Składniki (na 15 sztuk):
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- 15 wiśni z nalewki (lub w przypadku braku, użyjcie konfiturę wiśniową, do której dobrze byłoby dodać nieco alkoholu, np. wiśniówki)
- 1 ziarno kardamonu (zielonego najlepiej)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę drobno pokrój, kardamon utłucz w moździerzu lub zmiel go (użyłam młynka w blenderze Aura Mix & Go Pro Russell Hobbs).
- 70g (2/3 tabliczki) posiekanej czekolady umieść w metalowej miseczce (lub w żaroodpornej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę (mieszając silikonową szpatułką lub łyżeczką). Ściągnij z ognia.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj 30g (1/3 tabliczki) posiekanej czekolady, kardamon i wymieszaj do rozpuszczenia. Dzięki temu, że dodacie posiekaną czekoladę, obniżycie temperaturę rozpuszczonej czekolady i czekoladki będą bardziej lśniące.
- Silikonową foremkę do pralinek (lub do lodów) wysmaruj czekoladą za pomocą małej łyżeczki – dno i boki foremek. Sprawdź, czy nie ma pozostawionych dziur, jeśli takie są, posmaruj czekoladą ;)
- Zostaw do zastygnięcia.
- Do każdej czekoladki daj po jednej wiśni z nalewki – zostaw na górze miejsce na dno czekoladki :)
- Rozpuść pozostałą czekoladę (w kąpieli wodnej 35g, potem do miseczki dodaj jeszcze 15g) i wylej na wierzch foremek, zakrywając wiśnie z nalewki. W ten sposób powstanie dno czekoladki.
- Zostaw do zastygnięcia.
- Wyjmij czekoladki z wiśniami z foremki, rozciągając ją delikatnie na boki.