Co roku mam stały repertuar na święta. Co roku jednak w ostatniej chwili eksperymentuję. Tak było tym razem, gdy wieczorem chciałam zrobić coś szybkiego. Takie są właśnie te ciastka, podobne do biszkoptów. Robi się je błyskawicznie wieczorem (wystarczą bowiem tylko jajka, cukier, mąka i kardamon) , zostawia na noc do przeschnięcia i rano się piecze. Zdążycie upiec je przed pracą, bowiem pieczenie ich trwa tylko 10 minut, właściwie 20, bo są 2 blachy. Aromat kardamonu w kuchni podczas pieczenia niebywały!
Ciasteczka z kardamonem ucieszą Waszych bliskich. Kulinarne prezenty to zawsze strzał w 10! Pomysł na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki „Smakowite prezenty„.
Składniki (na 60 sztuk):
- 3 jajka
- 200g cukru
- 200g mąki
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (sama mieliłam, dzięki czemu aromat zdecydowanie silniejszy)
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij (mikserem) z cukrem do białości. Zajmie Ci to ok 5-10 minut.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z kardamonem.
- Wsyp mąkę do ubitych jajek i wymieszaj.
- 2 blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładaj porcje ciasta. Zostaw do wyschnięcia na noc.
- Rano nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka 10 minut.