Ryz na mleku kokosowy z musem z pieczonych sliwek

Jesień niesie z sobą mnóstwo kolorowych smaków: dynia, jarmuż, bakłażan i węgierki. Te ostatnie nie dają mi o sobie zapomnieć, kupuję je nieustannie wiedząc, że za chwilę się skończą. Węgierka do zdecydowanie królowa wśród śliwek. Pełna aromatu i zapachu. Zatęskniłam za daniem niemalże jak z dzieciństwa (wówczas nie miałam pojęcia o istnieniu mleka kokosowego). Chodziło mi po głowie tak długo, aż zrobiłam. To było dokładnie to!   Ryż na mleku kokosowym z musem z pieczonym węgierek.

Ryz na mleku kokosowy z musem z pieczonych sliwek

Ugotowałam go tak dużo, że zastąpił nam obiad. Z reguły obiad na słodko dla mnie może nie istnieć (co innego deser lub ewentualnie śniadanie ;)), ale tym razem był wyjątek (średnio 4 razy do roku jem obiady na słodko: pierogi z jagodami, naleśniki z musem z jabłek). Ryż na mleku kokosowym z musem z pieczonych śliwek możecie zrobić również na śniadanie, a nawet na deser. Na pewno zasmakuje dzieciom – jest kremowy   bardzo delikatny.

Ryz na mleku kokosowy z musem z pieczonych sliwek

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g ryżu arborio
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 400 ml wody
  • sól
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 laska cynamonu
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przepłucz i wsyp do rozgrzanego rondla – praż   ryż chwilkę, po czym zalej ryż mleczkiem kokosowym i wodą.
  2. Dodaj laskę cynamonu i szczyptę soli.
  3. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie prawie cały płyn. W razie potrzeby dolej wodę lub mleko.
  4. Jeśli ryż jest dla Ciebie za mało słodki, dodaj łyżkę syropu z agawy lub ksylitol. To jest moment, w którym usuń laskę cynamonu.
  5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni, umyj i osusz śliwki, przekrój na pół. Ułóż je na blaszce (tej dużej z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia   skórą do dołu i posyp cynamonem. piecz, aż śliwki będą miękkie (ok. 20 minut).
  6. Upieczone śliwki wraz z powstałym sokiem zmiksuj blenderem niezbyt dokładnie – lubię jak pozostają małe kawałeczki śliwek.
  7. Ryż gotowany na mleku kokosowym podawaj z pieczonymi śliwkami, posypane wiórkami kokosowymi.

 

Ryz na mleku kokosowy z musem z pieczonych sliwek


Dania główneDeseryPrzepisy wegańskieŚniadania
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze