Gulasz z jelenia

Kupiłam gulasz z jelenia i zastanawiałam się, jak go przyrządzić. Pierwsza moją myślą, był jeleń w czerwonym winie. Zaczęłam jednak kombinować, wertując kilka książek. Aż do momentu, gdy w ręce chwyciłam „Włoską wyprawę Jamiego” Jamiego Olivera i tam znalazłam inspirację na sos z dzika. Jeleń tez jest dziki, więc czemu nie? W wersji z białym winem i pomidorami wyszedł całkiem delikatny.

Gulasz z jeleniaGulasz z jelenia można podawać z kaszą, puree, a także kluskami śląskimi czy gnocchi. Mi wystarczył świeżo upieczony chleb na zakwasie domowej roboty, by móc maczać bez krępacji w sosie.

Gulasz z jelenia

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400g gulaszu z jelenia
  • 1 cebula
  • pół pietruszki
  • kawałek selera
  • świeża szałwia
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • 300g przecieru pomidorowy
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w słupki połowę warzyw: korzeń pietruszki i selera oraz cebulę w grubą kostkę.
  2. Utrzyj w moździerzu (użyłam młynka w blenderze Aura Mix&Go Pro Russell Hobbs, o którym możecie poczytać tu) jałowiec i świeża szałwię.
  3. Mięso natrzyj solą, pieprzem i jałowcem z szałwią. Wrzuć do miski razem pokrojonymi warzywami i zalej 1/2 szklanki wina (dolej wody, aby przykryć mięso). Przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i usmaż na pozostałe warzywa. Mięso odsącz z zalewy i przesmaż w rondlu. Wlej nieco wody i gotuj, aż płyn odparuje, a smak zostanie.
  5. Wlej wino (0,5 szklanki) i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje.
  6. Dodaj przecier pomidorowy, posyp pieprzem, sola i duś ok. 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  7. W razie konieczności dolej wody podczas duszenia, jeśli sos będzie za gęsty.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gulasz z jelenia


Dania główne
Author: Agata

Get Connected