Marynowa bakłażany to przysmak zarówno kuchni włoskiej, jak i gruzińskiej. Z powodzeniem mogą zastępować marynowane grzyby. Wyglądają podobnie i gdy pytałam moje koleżanki, co jest w słoikach, zgodnie odpowiadały, że grzyby :) Spróbujcie bakłażany w nowym wydaniu!
Składniki (na 2-3 słoiki):
- 3 bakłażany (moje ważyły 0,95kg)
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju (rzepakowego)
zalewa
- 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
do słoika:
- 2 białe cebule pokrojone w cienkie plastry
- po 1 listku laurowym do słoika
- po 2 ziarna ziela angielskiego do słoika
- po 2 łyżki oleju do słoika
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, obierz ze skóry i pokrój w poprzek w 1cm plastry.
- Plastry bakłażana posól 1 łyżką soli (na całość, nie na 1 plasterek ;)), ułóż w misce (lub garnku) i obciąż (na miskę położyłam deskę, którą przycisnęłam 2kg dynią ;)). Pozostaw na 3-4 godziny.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem i solą i gotuj ok. 5 minut. Ostudź marynatę.
- Plastry bakłażana opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż partiami plastry bakłażana z dwóch stron, aż lekko się zarumienią. Na koniec włóż wszystkie plastry bakłażana, przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 3-5 minut, aż bakłażany zmiękną (ale nadal będą zwarte).
- nadmiar tłuszczu z bakłażanów usuń za pomocą papierowych ręczników.
- W słoiku układaj warstwami cebulę, 2 warstwy bakłażana, cebula, 2 warstwy bakłażana… aż do zapełnienia słoików. Do każdego słoika daj po 1 liściu laurowym i 2 ziela angielskie.
- Słoiki zalej marynatą i na wierzch daj 2łyżki oleju. Zakręć i zostaw słoiki na 2-3 tygodnie.
- Marynowane bakłażany podawaj jako przystawkę lub dodatek do dań.