W sezonie na bakłażany i cukinie dość często przygotowuję tę smaczną przekąskę – frytki z bakłażana i cukinii. W panierce bez mąki, pieczone w piekarniku. Pracy niewiele, a efekt zadziwiająco smaczny :) Do tego dip ziołowo-jogurtowy i dla mnie to w pełni wystarczające danie (czasem jest to dla mnie danie główne).
W przepisie nie ma dodanego ani grama soli. Obalam w ten sposób również mit, że bakłażany przed pieczeniem trzeba solić. Pamiętam, jak podczas warsztatów kulinarnych w Toskanii, Włoch tłumaczył nam, że zabieg solenia bakłażanów jest zupełnie zbędny i zabija wartości odżywcze. Panierka również jest bez soli, wystarczy ser długo dojrzewający, który ma wystarczająco bogaty smak. Do tego zioła i zmielone pestki słonecznika. Słonecznik (pomimo, że kaloryczny ;)) jest bowiem bogatym źródłem witamin (z grupy B, E , A i D), pierwiastków (cynk, żelazo, potas i wapń), a także aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wypróbujcie ten przepis w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Naprawdę warto!
- 1 nieduża cukinia
- 1 nieduży bakłażan
- 40g twardego długo dojrzewającego sera (użyłam pecorino, ale możecie dać grana padano lub rodzimy ser bursztyn czy dziugas)
- 4 łyżki pestek słonecznika (niesolonych)
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianu
- 1-2 jajka (w zależności od wielkości warzyw)
dip:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (szałwia, estragon, rozmaryn)
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ser zetrzyj na drobnej tarce.
- Pestki słonecznika zmiel na mąkę.
- W jednej miseczce wymieszaj ser ze słonecznikiem i z suszonymi ziołami. W drugiej miseczce roztrzep jajko widelcem.
- Warzywa pokrój na frytki (najpierw przekrój wzdłuż na ok.1-1,5cm plastry, a następnie w ukośne frytki).
- Frytki maczaj najpierw w jajku, potem w panierce i układaj na blaszce (dużej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 12 minut.
- Frytki z bakłażana i cukinii podawaj z ziołowym jogurtem (wymieszaj świeżo posiekane zioła z jogurtem naturalnym i świeżo mielonym pieprzem)
1 Response
Natalia says:
Frytki z selera, marchewki i batatów już jadłam, ale z bakłażana? Nigdy w życiu nie wpadłabym na to, że można zrobić z niego frytki. Koniecznie muszę spróbować.