Kruche ciasto z jabłkami z orzechową kruszonką

Kruche ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką to propozycja na trochę chłodniejsze dni, idealne na pierwsze jesienne chłody. Dodatek orzechów sprawia, że ciasto jest pożywne i potrafi zaspokoić głód. Nuta cynamonu rozgrzewa i wręcz zobowiązuje do kubka ciepłej herbaty i koca. Mimo to, upiekłam je latem z papierówek, które śmiało możecie zastąpić antonówką lub szarą renetą.

Kruche ciasto z jabłkami i orzechami jest bardzo kruche, w środku wilgotne.

Kruche ciasto z jabłkami z orzechową kruszonką

Ciasto bardzo łatwo się kroi i świetnie smakuje z bitą śmietaną.

Kruche ciasto z jabłkami z orzechową kruszonką

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

ciasto:

  • 80g masła
  • 80g ksylitolu (jeśli używacie cukru, dajcie cukier)
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

nadzienie:

  • 1 kg jabłek (papierówki, antonówki lub szara reneta)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej

kruszonka:

  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80g masła

Sposób przygotowania:

  1. Z masła, żółtek, ksylitolu i mąki zagnieć ciasto, możesz wyrobić je ręcznie w misce lub mikserem.
  2. Tortownicę nasmaruj masłem i wylep ciastem dno i boki formy (do 1/2 wysokości). Tortownicę włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. W mocnym blenderze zmiel orzechy, dodaj pozostałe składniki kruszonki i zmiksuj całość, aż składniki się połączą (możesz posiekać drobno orzechy i wymieszać pozostałe składniki, aż powstanie kruszonka). Wstaw do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Spód ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki lub suche ziarna fasoli, aby obciążyć ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, po czym usuń kulki z papierem i piecz jeszcze 5 minut, aż ciasto się zarumieni.
  5. Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w ósemki i wymieszaj z ksylitolem (lub cukrem) i mąką ziemniaczaną (lub bułką tartą)
  6. Wyłóż jabłka na podpieczony spód, na wierzch daj kruszonkę i piecz jeszcze ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  7. Po upieczeniu ostudź ciasto na metalowej kratce (co najmniej 20 minut) i podawaj z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi

Kruche ciasto z jabłkami i orzechami jest również bardzo dobre kolejnego dnia.

Kruche ciasto z jabłkami z orzechową kruszonką

Kruche ciasto z jabłkami z orzechową kruszonką


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response