Wegańska tarta czekoladowa

Ta tarta jest bez mleka, bez glutenu i bez cukru. Za to jest niesamowicie pyszna, z miękkim, rozpływającym się w ustach ganache. Kombinacja gorzkiego kakao, gorzkiej czekolady i kokosu (wiórków, oleju i śmietanki) gwarantuje niezapomniany smak. I wyrafinowany, pomimo kilku składników. Prostota dodaje tu elegancji, dlatego nie dawajcie proszę zbyt dużo dodatków, nie dekorujcie jej obficie. Nieduży kawałek tarty czekoladowej jest idealny do kawy. Na samą myśl mam ochotę na powtórkę!

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)

 

Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie przepis Australijki Sarah Wilson   z książki „I quit sugar – the chocolate cookbook” (polecam tę pozycję). Składniki zmieniłam odpowiednio do tego, co używam i posiadam zawsze w domu. Proporcje dostosowałam tak, aby nic nie zostawało i nie było potrzeby rozpoczynania kolejnej czekolady. Dzięki temu tartę tę mogę zrobić zawsze, gdy najdzie mnie ochota lub spodziewam się gości, tak jak było w tym przypadku

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)Składniki (na 12 porcji, na tartę o średnicy ok. 24 cm):

na ciasto:

  • 140g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy

na ganache:

  • 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
  • 250-300ml śmietanki kokosowej (aby otrzymać śmietankę kokosową, wystarczy puszkę mleka kokosowego wstawić na dobę do lodówki, wówczas wydzieli się biała masa – to jest właśnie ta śmietanka. Wodę kokosową wykorzystajcie do zrobienia dowolnego koktajlu – super komponuje się z jagodami)
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Powstałą masą wylep formę do tarty (o średnicy 24cm). Piecz ok. 20-25 minut. Ostudź.
  3. W rondlu podgrzej śmietankę kokosową z syropem z agawy. Odłóż 3 łyżki do miseczki na później.
  4. Pokrój czekoladę i dodaj do gorącej śmietanki kokosowej, zamieszaj. Jeśli zrobią się grudki, nie przejmuj się, dodaj odłożone 3 łyżki śmietanki kokosowej, masa będzie gładka.
  5. Ostudź trochę ganache i potem wylej na podpieczony zimny spód.
  6. Wstaw ciasto do lodówki na ok.2 godziny. Wierzch ozdób malinami lub płatkami kokosowymi.
  7. Tartę czekoladowa trzymaj w lodówce

 

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)

bezglutenowa tarta czekoladowa bez cukru (wegańska)


CiastaPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    17 komentarzy

  1. Milena says:

    Próbuję robić tę tartę i już drugie podejście na spód i mi się on w ogóle kupy nie trzyma
    (Nie dałam agawy, ale to chyba nie powinien być problem..?!)

    • Agata says:

      Agawa na pewno nie jest tu przyczyną, do ciasta od jakiegoś czasu daję ksylitol, gdyż wyeliminowałam syrop z agawy ze swojej kuchni całkowicie.
      Jeśli problem jest z ciastem:
      – jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dodaj więcej oleju kokosowego
      – jeśli ciasto jest zbyt mokre, daj więcej wiórek
      – czasem daję do ciasta zmiksowane, wcześniej namoczone daktyle, które dobrze wiążą całość

      Mam nadzieję, że uda Ci się dopracować spód, robię wg przepisu i jest jak na zdjęciach.
      Trzymam kciuki!

    • Agata says:

      Jeśli tarta ma być wegańska, to raczej trudno zastąpić śmietankę kokosową. Można ew. zrobić mus, czyli ubić aquafabę i wymieszać z czekoladą.
      W wersji wegetariańskiej można dać śmietanę kremówkę.

  2. Katarzyna says:

    W czekoladzie, nawet 70% jest cukier. Jak zmodyfikować ilość pozostałych składników, by w przepisie uniknąć cukru?

  3. Ewelina says:

    Witam, czy mogę śmietankę kokosową zastąpić kremówką??? Jeśli tak to w jakiej ilości, dać tyle samo co kokosowej? Pozdrawiam