Czarna porzeczka to zdecydowanie numer jeden wśród porzeczek. Ten smak pamiętam z dzieciństwa, z cukierków z Czechosłowacji „Bon Pari”. Buszowałam w opakowaniu, aby spośród innych znaleźć właśnie ten smak. Ten smak jest również w tym 2-składnikowym koktajlu. Przepis żaden (bo co to za filozofia zmiksować ze sobą jogurt i porzeczki ;)). ale podaję, aby przypomnieć Wam cudowny, a jednak zapomniany, smak tego owocu. Dla mnie czarna porzeczka to nasz rodziny superfood :)
Superfood, czyli super żywność. Tak, to czarna porzeczka. 100g tego owocu pokrywa bowiem 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wiedzieliście o tym? :) Czarna porzeczka jest też cennym źródłem antyoksydantów. I dodatkowo – to coś dla diabetyków – obniża poziom cukru we krwi :)
- 1 mały jogurt naturalny (możecie użyć mleka kokosowego)
- 1 kubeczek po małym jogurcie naturalnym czarnych porzeczek
- 3 kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystko blenderem.
- Dosłodź do smaku – ja dałam trochę syropu z agawy.
1 Response
kocie-smaki says:
uwielbiam czarne porzeczki i w tym sezonie objadam się nimi do nieprzytomności ;)