Zainspirowana nową książką „Sztuka dobrego jedzenia” sióstr Hemsley, zrobiłam wg ich przepisu gryczane musli na śniadanie. Idea podobna jest do owsianego musli doktora Birchera. W obu przypadkach wystarczy dzień wcześniej namoczyć główne składniki (tutaj kasza gryczana niepalona, nasiona i jagody goi), aby rano mieć błyskawiczne, pożywne śniadanie, które możecie zabrać ze sobą do pracy.
Byłam zdziwiona, że kasza gryczana na surowo nie była twarda, a całość jest bardzo smaczna. Gryczane musli wejdzie na stałe do mojego śniadaniowego menu :)
Ten przepis to pomysł na śniadanie bez glutenu i bez cukru. Ważne, aby użyć tu niepalonej (białej) kaszy gryczanej, która jest bogatsza w wartości odżywcze i jest bardziej miękka. Kasza gryczana jest bogata w magnez oraz flawonoidy (wspomagają przyswajanie witaminy C) i zawiera dużo białka (porównywalnie z jajkiem). Ponadto, kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
Składniki (na 2 porcje):
- 60g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki ulubionych nasion lub orzechów (dałam 2 łyżki mieszanki nasion do sałaty „Chrupiąca sałatka” i 1 łyżkę jagód goi)
- 1 duże (lub 2 małe) jabłko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 130g jogurtu naturalnego
- opcjonalnie 1 łyżeczka syropu z daktyli (jeśli użyjecie słodkiego jabłka, dosładzanie jest zbędne)
- 1 łyżka malin (mogą być mrożone, wystarczy przelać je zimną wodą)
Sposób przygotowania:
- Wieczorem zalej kaszę 150ml letniej wody i wlej sok z cytryny. Przykryj ściereczką (lub gazą lub ręcznikiem papierowym) i zostaw na noc.
- Nasiona/ orzechy zalej również letnią wodą w osobnej miseczce.
- Rano przepłucz na sitku kaszę (aż woda przestanie się pienić) i nasiona/orzechy, a następnie odsącz.
- Jabłko zetrzyj razem ze skórka na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj razem kaszę, nasiona/orzechy, jogurt naturalny i starte jabłka.
- Wierzch posyp cynamonem i udekoruj malinami.