Tort truskawkowy - jak zrobić tort dla dziecka

Tort truskawkowy ma za sobą już długa historię (na końcu możecie przeczytać więcej), pomysł na niego narodził się kilka lat przed założeniem bloga, kiedy brałam aktywny udział na forach kulinarnych. Zastanawiałam się wówczas, jaki tort upiec na komunię. Tort truskawkowy jest dobry dla dzieci na każdą uroczystość – jest lekki, owocowy, bez alkoholu. Dorosłym też zawsze smakuje :)

Pamiętajcie, aby go przygotować dzień wcześniej.

Tort truskawkowy - jak zrobić tort dla dziecka

Dekoracja jest banalna, a mimo to sprawia, że tort wygląda okazale dzięki biszkoptom. Tort truskawkowy to dobra alternatywa dla tortów z masy cukrowej, można go udekorować wg własnej inwencji. Tym razem poszłam w minimalizm i prostotę wykonania, robiąc ten tort na roczek syna mojej przyjaciółki. Przez lata nie piekłam tego tortu (nie było jakoś okazji, zwłaszcza, że moja rodzina od lat jest wierna tortom bezowym), ale reakcja konsumujących była taka sama, jak niegdyś :)

Tort truskawkowy - jak zrobić tort dla dzieckaSkładniki (na tort o średnicy 24-28cm):

biszkopt:

  • 6 jajek (oddziel białka od żółtek)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem do przełożenia:

  • 500ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml wody
  • 400g mrożonych truskawek (lepiej niż świeże, gdyż dzięki mrożonym masa szybciej zastyga)

do nasączenia:

  • szklanka wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

dekoracja:

  • podłużne biszkopty (ok. 270g), jak do tiramisu (możecie sami upiec z przepisu na biszkopty)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • świeże truskawki do dekoracji
  • wstążka (ok.1,5m) lub papierowa obręcz

Sposób przygotowania:

Biszkopt

Biszkopt upiecz dzień wcześniej. Przepis na ten biszkopt jest niezawodny, zawsze wychodzi wyrośnięty i równy (a proszek do pieczenia w smaku jest niewyczuwalny, ciągle mnie korci, aby spróbować „zapomnieć” go dać   -wypróbuję kolejnym razem, bo wg mnie wyjdzie na 99%).

  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cały czas ubijając. dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj łyżką.
  3. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie wykładaj, nie smaruj). Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz 20 minut.
  4. Wyciągnij biszkopt z piekarnika i po wystudzeniu (najlepiej na metalowej kratce), przekrój wzdłuż 2 razy aż powstaną 3 placki.
  5. Biszkopty nasącz (pędzelkiem lub za pomocą wacika kosmetycznego lub łyżką) wodą z cytryną

Przygotuj krem:

  1. Śmietanę ubij mikserem na sztywno.
  2. Zamrożone truskawki (bez rozmrażania) niedbale pokrój.
  3. Galaretki rozpuść w 500ml gorącej wody. Do galaretki wrzuć pokrojone truskawki.
  4. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlej ją do bitej śmietany i ubij mikserem do połączenia składników.
  5. Poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć (najlepiej wstaw ją do lodówki i sprawdzaj, czy nie zastygła na amen ;)
  6. Gdy masa jest na tyle gęste, że można smarować, przełóż biszkopt kremem truskawkowym, posmaruj nim też boki. Wierzchu nie smaruj kremem truskawkowym.

Dekoracja:

  1. Przyklej biszkopty na boki tortu (będą się trzymać za pomocą kremu truskawkowego). Zwiąż biszkopty wstążką (dzięki temu biszkopty będą się dobrze trzymać, a jednocześnie będzie to dekoracja).
  2. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno .
  3. Udekoruj wierzch tortu w dowolny sposób śmietaną i truskawkami.
  4. Tort truskawkowy schowaj do lodówki, najlepiej na noc. Tort jest najlepszy na drugi dzień, jak biszkopt nieco nasiąknie.

Tort truskawkowy - jak zrobić tort dla dziecka

W przekroju wygląda tak (zwróćcie uwagę, że tort jest zwarty, pomimo, że stał na stole już 5 godzin):

Tort truskawkowy - jak zrobić tort dla dziecka

Jako drugu tort, była nieśmiertelna biała pavlova ;)

biała pavlova

…a na koniec trochę historii :)

Pierwszy raz tort truskawkowy zrobiłam w 2008 roku, na Komunię dla swojego chrześniaka. Wówczas zrobił furorę i był świeżą alternatywą dla tradycyjnych maślanych tortów. Podzieliłam się wówczas przepisem na forach kulinarnych i tort ten zyskał wielu (nawet bardzo wielu :) zwolenników i naśladowców. W sumie to był chyba mój największy wówczas sukces :)

Mój pierwszy tort truskawkowy wyglądał tak:

tort truskawkowy dla dzieci


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    71 komentarzy

  1. Daria says:

    Witam :-) a na śmietanę mozna polozyc oplatek z ulubieńcem z bajki? :-) aha i zamiast biszkoptow mozna na boki nanieść drazetki kolorowe?

  2. Agata says:

    Witam. Chodzi mi o ta mase na wierzch tortu. niestety mam tylko dostep do smietany 30%, czy moge z nia ubic cukier puder? jutro zamierzam piec dla syna na urodziny. z gory dziekuje za odpowiedz.

  3. Agata says:

    Właśnie skonczylam ubijac bitą śmietanę z galaretkami. Masa Wyszła pół płynna az się przestraszyłam czy taka miała wyjść? Wstawilam do lodówki i czekam… czy zgęstnieje.. pozdrawiam

  4. OLa says:

    Zrobiłam ten tort dla syna na 2 urodzinki. Wszyscy goście byli zachwyceni. Jednakże biszkopt nie wyrósł mi na tyle, żeby zrobić 3 blaty więc upiekłam jeszcze jeden czekoladowy. Tort jest przepyszny, nie za słodki ,łatwy w wykonaniu i stosunkowo tani. Dziękuję za przepis

    • Agata says:

      Bardzo się cieszę, że zasmakował :) Co do biszkoptu to nie mam pojęcia, dlaczego nie wyrósł tak bardzo. Opcja z biszkoptem czekoladowym brzmi jednak równie pysznie :)

  5. Magdalena says:

    Czy krem mozna zrobic ze smietanki i mascarpone? Jesli tak, to w jakich proporcjach? Chcialabym, zeby bylo jak najzdrowiej ;)

    • Agata says:

      Można, choć nie próbowałam. Z samym mascarpone masa będzie bardzo sztywna, dlatego proponuję zmniejszyć dodanie galaretki o połowę. Lub przygotować masę pół na pół ubita śmietana z mascarpone. Zastanawia mnie jednak, dlaczego z mascarpone (zamiast śmietany) masa będzie zdrowsza? Zaznaczam, że nie jestem dietetykiem ale oba produkty to produkty mleczne, przy czym mascarpone ma większą zawartość tłuszczy (co nie oznacza, że jest zdrowy lub nie).

  6. Dorota says:

    Skąd są ozodby z kotami? Moja córcia szaleje na ich punkcie. A ten tort wygląda oblednie i bardO chciałabym zrobić coś podobnego.

  7. Aga says:

    Agato, bardzo dziękuję za ten przepis – obstawiamy tym ciastem wszystkie urodziny dzieci:))).
    Bardzo dobry tort. Myślę, że lepiej biszkopt lepiej włożyć do zimnego pieca, wtedy rośnie wolniej i wyżej:), bo nie ścina go szybko temperatura.

  8. zuza says:

    czy tort z truskawkami można ozdobić masą cukrową? nie „rozpłynie się”? jeżeli tak, to jaką masę położyć pod spód masy? córka uwielbia krainę lodu , więc chcę zrobić dla niej coś extra:)

    • Sylwia says:

      Masa cukrowa nie lubi bitej śmietany, bo ona przez swoją wilgoć może ją rozpuścić. Możesz przełożyć tort kremem z przepisu, a otynkować innym, na bazie masła. Tak będzie bezpieczniej.

  9. Aga says:

    Czy ozdoby na tort jak świeże truskawki czy podłużne biszkopty też należy nanieść na tort dzień wcześniej ? Czy raczej nie będą już ładnie wyglądały na drugi dzień jak przeleżą na torcie całą noc w lodówce?

    • Agata says:

      Podłużne biszkopty wokół tortu daj od razu, dzięki temu nie będą odpadać, bo krem je zwiąże. Dekoracje (świeże truskawki) zawsze lepiej ułożyć w dniu podania tortu, aby nie straciły swojej świeżości.

    • Agata says:

      Smak jest najważniejszy! :) i Tak to czasem jest, że prototyp jest dużo lepszy, a gdy się później bardzo staramy, to bywa różnie…. Miałam dokładnie podobna sytuację jak Ty, w kwietniu upiekłam ten tort czekoladowy, w czerwcu go powtórzyłam i już tak nie wyglądał (w pośpiechu popełniłam podstawowe błędy), ale i tak wszystkim smakował :)

  10. thiessa says:

    Zrobiłam na urodziny córki. Biszkopt upiekłam wg. własnego przepisu, bez proszku. Do masy dałam 1 serek mascarpone i 1 galaretkę. Tort wyszedł przepyszny. Wielkie dzięki za inspirację.

  11. Wiktoria says:

    Dzisiaj piekłam biszkopt z podanego przepisu. Zrobiłam dokładnie tak jak jest napisane. Dokładnie trzymałam się czasu pieczenia. I co? Biszkopt owszem wyrósł, ale po wyjęciu z piekarnika opadł w trybie natychmiastowym. W środku był surowy.

    • Agata says:

      Przykro mi bardzo. Obstawiałabym jednak piekarnik, bo zawsze piekę dokładnie wg przepisu i wychodzi. Podobnie innym, którzy piekli z tego przepisu.

  12. Gosia says:

    Chciałam serdecznie podziękować za fantastyczny przepis. Zrobiłam ten tort na urodziny obu moich córek. Obydwa wyszły pyszne!!! U starszej córki były dzieci, które dwa razy dobierały tort, tak im smakował. Co wcale tak często się nie zdarza, najczęściej tylko dziubną i lecą się bawić dalej.
    Przepis zapisuje u siebie na stałe ¤ï¸ ¤ï¸ ¤ï¸ ¤ï¸

  13. Izabela says:

    Witam zabieram sie jutro do pieczenia biszkoptu. Czy piekarnik nastawić na termoobieg czy grzałki góra -dół?
    Pozdrawiam

  14. Marta says:

    Przepis jest świetny! W wieku „dziestu” ( i nie dwudziestu:) przestałam się bać piec biszkopt, nie mówiąc już o torcie. Chciałabym móc wstawić fotkę, ale nie wiem jak :))

  15. Marta says:

    Piszesz, żeby biszkopt upiec dzień wcześnie, ale czy ja dobrze rozumiem, ten biszkopt nasączamy w tym dniu co pieczemy, czy na następny dzień?? i przekroić go lepiej po upieczeniu czy też na następny dzień?

    • Agata says:

      Dzień przed planowaną imprezą piekę biszkopt. Po jego ostygnięciu kroję go, nasączam, przekładam truskawkowym kremem i przyklejam na boki biszkopty. Wstawiam do lodówki na noc.
      W dniu imprezy tylko dekoruję. Faktycznie mogłam to jaśniej napisać ;)

  16. Monika says:

    Połączyłam galeretkę + truskawki ze śmietaną, masa zrobiła się płynna. Czy tak ma być? Czy po schłodzeniu uzyska kremową konsystencję?

    • Agata says:

      Schłodź, aby masa miała kremową konsystencję, by móc przełożyć tort. Później się jeszcze mocniej usztywni, jak galaretka całkiem zwiąże.

  17. Beata says:

    A jeśli na górze chce ułożyć lentylki to czy zrobić to dzień wcześniej czy przed podaniem? Zastanawiam się czy barwnik nie zacznie z nich schodzić jak poleżą na śmietanie

  18. Smacznegokolego says:

    Tort cudo! Za trzy tygodnie moja córka kończy trzy lata i mam plan zrobić właśnie taki tort. Jeszcze nie spotkałam się z takim nadzieniem z galaretką, wypróbuje na 100%. Tylko tak sobie pomyślałam czy boki można ozdobić żelkami misiami? A np. Truskawki zastąpić mrożonymi jagodami?

    • Agata says:

      Z jagodami tort będzie pyszny, ale kwaśniejszy. Nie wiem, czy żelki się nie rozpuszczą – kompletnie nie mam z nimi do czynienia, więc nie wiem jak się zachowają.

  19. Paula says:

    Ile wcześniej można zrobić tort by nie stracił na wartości smakowej i wizualnej?
    Pytam, bo przed samymi urodzinami córki nie będę miała kiedy go zrobić i musi to nastąpić w środę a urodziny w niedzielę. Czy przetrwa w idealnym stanie?
    I jak i gdzie przechowywać sam biszkopt piekąc go wcześniej?
    Pozdrawiam:)

  20. Kasia says:

    Z przepisu na biszkopt korzystam jakikolwiek tort robie6- jest po prostu niezawodny.To pierwszy tort jaki zrobiłam i od tego momentu pokochałam ich pieczenie.

  21. Magda says:

    Dzień dobry :) chciałam zapytać , jaką pojemność ma u Pani szklanka? Pytam, ponieważ rozpiętość bywa rożna, raz szklanka to 175g a nieraz aż 250. Dlatego wole dopytać, żeby wszystko dobrze wyszło. Pozdrawiam, Magda.

  22. Kama says:

    Dzień dobry czy na wierzch zamiast śmietanki można użyć mascarpone i zamiast biszkoptów dekoracje z opłatka? Ile przed mogę położyć czy nie namokna? Torcik ma być do przedszkola wiec rano muszę oddac na tip top

    • Agata says:

      mascarpone jak najbardziej, np pół na pół ze śmietaną. Opłatki są cienkie więc jest duże prawdopodobieństwo, że namokną.

  23. Magdalena says:

    Tort jest przepyszny ,jest z nami od trzech lat na wszystkich urodzinach w rodzinie (innego nikt nie chce). Zmieniają się tylko dekoracje. Dziękuję za ten przepis szybki prosty i pyszny