Lato smakuje chłodnikiem. Lekkością, świeżością, wigorem. To moja obietnica i nagroda po zimowej tęsknocie. Ten turecki, dosadnie jogurtowy, choć daleki geograficznie, ze swoją mocą orzeźwienia bliski.
1-DSC_0186Natknęłam się na niego przez przypadek, gdy został podany jako dodatek, do ostrych mięs. Przewidziano dla niego rolę niezobowiązujacą, a on tymczasem nieświadomie zupełnie wysunął się na plan pierwszy. Tak mnie ujął tym swoim nieskomplikowaniem, tą odmiennością i wyrazistością w pakiecie, że przyjęłam ten turecki klimat w swoim domu.

1-DSC_0171

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego – najlepiej greckiego
  • 150 ml jogurtu naturalnego zwykłego
  • 2 szklanki wody
  • graść świeżej mięty
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • ząbek czosnku
  • 2 zielone ogórki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Oba jogurty przelać do garnka, rozrobić, dolać wodę, wymieszać. Miętę i czosnek posiekać, ogórki zetrzeć na tatarce. Dodać do jogurtu razem z suszoną miętą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem wymieszać i każdą porcję polać odrobiną oliwy i posypać suszoną miętą.

turecki chłodnik

 

 


Zupy
Author: Sylwia

Get Connected

    1 Response