Robiąc tiramisu, zostało mi 7 białek. Początkowo planowałam zrobić białą pavlovą, jednak z drugiej strony miałam ochotę poeksperymentować. Efektem tego jest ta rolada bezowa, którą robi się łatwo i szybko. W przeciwieństwie do białej pavlovej piecze się ją krótko :) W towarzystwie świeżych truskawek rolada bezowa smakuje wyśmienicie i jest lżejsza od bezowych tortów. To moje nowe odkrycie tego lata :)
Jeśli jednak beza Wam mocno się przesuszy (bo zapomnicie, że macie ją w piekarniku lub Wam upadnie (odnotowano takie przypadki :)), to nie przejmujcie się tym :) Zróbcie wówczas pyszny deser Eton Mess :)
Składniki:
- 6 białek (dałam 7, bo tyle zostało mi po zrobieniu tiramisu)
- 270g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 200 ml śmietany 30%
- 250g mascarpone
- garść truskawek
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Białka ubij na sztywno (tak, aż białka będą bardzo sprężyste). Gdy białka będą już ubite stopniowo (łyżka po łyżce) dodawaj cukier i nadal ubijaj. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczana i wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie bezę.
- Piecz 10 minut w 180 stopniach, a następnie 15-20 w 140.
- Wyciągnij blachę z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
- Ściereczkę bawełnianą oprósz cukrem pudrem i połóż upieczoną bezę do góry nogami (tak, aby papier do pieczenia był na górze), oderwij papier. Ostudź.
- Ubij śmietanę kremówkę na wysokich obrotach miksera, dodając partiami serek mascarpone (tu już pracuj na małych obrotach miksera).
- Bezę posmaruj ubitą śmietaną, posyp pokrojonymi w ćwiartki (lub na pół) truskawkami. Zwijaj roladę wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką (tylko nie zawijajcie ściereczki do środka!).
- Zawiń roladę bezową folią i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem pokrój w ukośne paski.
- Rolada bezowa z truskawkami jest dobra od razu po przygotowaniu, a także kolejnego dnia.
14 komentarzy
DawkaSmaku says:
Idealne połączenie! Dzięki mascarpone nie jest za słodkie i suche. Pyszności! :)
Linor says:
Musi być absolutnie fenomenalne w smaku!
gin says:
Piękna!
Bardzo takie lubię, tylko muszę popracować nad zwijaniem… ;)
ewa says:
Ekkhm. W Twoim przepisie brakuje dwóch ważnych wskazówek. Po pierwsze, że jak chcesz odrąbać kawałek bezy dla Sida który nie lubi śmietany, to poważnie się najpierw trzeba zastanowic z którego boku urąbac. Bo potem może być bardziej taka pita albo hotdog w kształcie, z którego wysypują się maliny. A po drugie, jak do cholery pozbyć się spod spodu ściereczki? Przeturlałam roladę po całym blacie, w chwilowym przypływie geniuszu częsciowo wturlałam, częściowo zrzuciłam na deskę w tej ścierce, bo przewidywałam że turlanie z prostego blatu na owalną tacę spowoduje, że połowa wyląduje na ziemi, no więc następnie zgrabnie z tej deski sturlałam na srebrną tacę, na której chciałam zaserwować, ale się trochę zafrasowałam bo taca piękna, na niej mam tylko lekko poturbowaną roladę, ale w dalszym ciągu na ścierce. W sumie plus że wzięłam ładną tą ściereczkę, but still… No nic. Idę dalej turlać. A jakby co, to jak się nazywa taki deser jaki wygląda, że mi wyjdzie?
ewa says:
Ja wiem. To jest przepis na Eaton Mess!
Agata says:
ewa, umarłam :)))))))) mam nadzieję, że sobie poradziłaś i jeśli nie roladę, to zaserwowałaś super deser :)
Patrycja says:
Przetestowałem i ta rolada jest boska Polecam ¤ï¸
Agata says:
Baaaardzo się cieszę, że smakuje! Przypomniałaś mi o niej, mam 4 białka w lodówc3 po pączkach, więc chyba jutro ją zrobię <3
szuela says:
Dzień dobry, dziś po raz pierwszy „styrałam misia” i zostało mi 6 białek.
Włożę do strefy zerowej albo zamrażarki i za tydzień będę chciała zrobić taką roladę.
Czy do kremu ze śmietanki i mascarpone nie dodajesz cukru czy przeoczyłaś?
Czy blat bezowy będzie na tyle słodki , że nie trzeba cukru?
Pozdrawiam – szu
Agata says:
Celowo nie daję cukru, bo tak jak podejrzewasz, beza jest wystarczająco słodka. Uwierz mi, że nie dodając cukru do kremu nadal będzie bardzo słodko :)
szuela says:
Agatko, udało się (chyba) :-) za godzinę spróbuję.
Co prawda krem zrobiłam po swojemu to znaczy rozmroziłam pół paczki malin.
Sok spod nich z dodatkiem wody zagotowałam.
Płynu łącznie ok. 150 ml.
Dodałam płaską łyżkę żelatyny , wystudziłam .
Ubijałam śmietankę przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach. Miałam kubeczek 300 ml. Gdy zgęstniała dodałam do kubeczka z sokiem łyżkę ubitej śmietany, szybko zamieszałam i wlałam do miski ze śmietaną.
Jeszcze chwilę ubijałam na najniższych obrotach.
A dalej po Twojemu :-)
Dzięki serdeczne
Agata says:
Taki krem będzie pyszny! I świetne wykorzystanie mrożonych malin! Podobny krem robię z truskawek do tortu truskawkowego dla dzieci.
Ellat says:
Przepis jest znakomity, a rezultat rewelacyjny:) Początkowo byłam sceptycznie nastawiona – obawiałam się, że mimo wszystko rolada będzie zbyt słodka. Zamiast truskawek dodałam maliny. Wygląd i smak: rewelacja, która rozpływa się w ustach. Jedyny minus: rolada znika błyskawicznie, pozostawiając po sobie niedosyt…
Agata says:
Niestety tego minus pozostanie… ;) Cieszę się bardzo, że rolada bezowa smakowała :) Z malinami jest rewelacyjna!