Pierwsze ciasto francuskich dzieci. Gateau au jogurt mamy pieką na weekendowe pikniki i do popołudniowej czekolady. Przepis odkryłam zdecydowanie za późno w poznanej książce „W Paryżu dzieci nie grymaszą”. Historia amerykańskiej mamy, która próbuje dowiedzieć się, jak to się dzieje, że nad Sekwaną nawet niemowlaki jedzą szparagi i brokuły. Przedszkolaki nie przynoszą na plac zabaw przekąsek. I generalnie są miłe oraz posłuszne:) Nie tylko w kwestii jedzenia.
Pamela Druckerman podgląda francuskie rodziny, przepytuje psychologów i dietetyków. A ja odmierzam kubkami jogurtu składniki i szykuję ciasto z jagodami na drugie śniadanie mojej córeczce. To przepis do błyskawicznego zapamiętania i awaryjnego wykorzystania. Powstaje z niego puszyste, wilgotne i pochłaniane nie tylko przez dzieci ciasto:)
Składniki:
- 2 kubeczki (po 150 ml) jogurtu naturalnego
- 4 kubeczki po jogurcie mąki pszennej
- niepełny kubeczek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1,5 kubeczka po jogurcie cukru
- 2 jajka
- 2 kubki po jogurcie owoców – użyłam jagód
- cukier puder do oprószenia
Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać, mąkę i proszek oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do drugiej wlać olej, oba jogurty, i jajka. Wymieszać energicznie tylko, by składniki się połączyły. Potem mokre składniki przelać do tych z suchymi składnikami, wymieszać. Okrągłą formę do ciasta ( użyłam 22 cm) wysmarować olejem. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu wysypać owoce. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdzić, czy jest suche w środku. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
6 komentarzy
walbrzyszanin says:
Kocham ciasta z owocami!!
Agata says:
to dokładnie tak, jak my :)
Poe says:
Cześć! :) Pisząc dwa kubeczki jogurtu w przepisie 150ml, masz na myśli 2x150ml, bo nie jestem do końca pewien (ale tak wydaje mi się logiczne ;))?
Agata says:
tak, 2 x 150ml, poprawione już w przepisie ;)
Aneta says:
Zrobiłam ze śliwkami, jogurt miałam dość gęsty więc dodałam 3 kubeczki mąki zamiast 4. Jest po prostu pyszne!
Kasia says:
A mi niestety wyszedł zakalec, dałam 3 pojemniczki mąki a i tak ciasto było bardzo gęste :(