Bukiet majowych kwiatów, filiżanka ulubionej kawy i ciasto – przepis na idealny Dzień Mamy. Prosto z serca, bez niepotrzebnego nadęcia, biegania nerwowego po sklepach i wyszukiwania prezentu. Domowe ciasto w pakiecie z zapachem słodyczy, który snuje się spokojnie daleko poza kuchnią uszczęśliwi i da ten przyjemny szmer w maminym sercu.
Proponuję ciasto kruche, delikatne, obficie przełożone morelami. Zaskoczeniem jest tu tymianek, świeży, lekki i wyrazisty. Słodycz moreli go przyjmuje bez kaprysu i docenia podbicie, które czyni. To deser z cyklu tych najprostszych, a zarazem ujmujących smakiem. W moim domu pieczeniu towarzyszył nerwowy tupot nóg i powracające pytania; kiedy będzie gotowe, czy mogę zjeść gorące, coś jeszcze zostało? Zniknęło szybciej niż się piekło:)
Składniki:
na tortownicę 20 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki moreli
- łyżeczka świeżego tymianku
- jajko
- pół szklanki migdałów obranych i pokrojonych lub płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki mąki ryżowej
Masło pokroić na kawałki, mąkę przesiać, dodać cukier puder i zagnieść z masłem. Dodać jajko, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Jedną owinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Drugą częścią ciasta wyłożyć tortownicę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i zapiekać przez 10 minut. W międzyczasie morele pokroić, wymieszać z brązowym cukrem, mąką ryżową i tymiankiem. Owoce wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch pokruszyć schłodzoną część ciasta. Je posypać posiekanymi migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 35 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto można podać też lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.
4 komentarze
patrycjaknut says:
Szkoda, że dopiero dzisiaj zobaczyłam ten post bo już na dziś nie zdążę zrobić.
Sylwia says:
Robi się szybko. I można jeść ciepłe:)
Basia says:
No proszę, nigdy w życiu nie wpadłabym na dodanie tymianku do ciasta :) Kradnę przepis ;)
gin says:
Morele z tymiankiem to zaskakująco pyszne połączenie :) Cudowne to ciasto :)