Sernik jest ze mną w każde święta. Zimą dostaje suszonych owoców albo kajmaku, wiosną na plan pierwszy w nim wysuwa się orzeźwienie. Na tę Wielkanoc zaserwuję sernik z mango. Kolor ma żółty, jak kwietniowe żonkile. Przyjaźnie puszysty i kremowy może być śmiałą konkurencją dla równie serowej paschy.
Największy sekret sernik ma na spodzie. Pod serową warstwą kryje najpierw uprażone, a potem obtoczone w karmelu migdały. Kroi się wdzięcznie, a i przy pracy z nim nie ma problemu. Jedyną niespodzianką jest smak. Najlepszy:)
Składniki:
na 26 cm tortownicę
- 1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub gotowego w wiaderku
- 6 jajek
- 2 mango
- sok z jednej cytryny
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki śmietany 30%
na spód:
- szklanka obranych migdałów
- 4 łyżki ciemnego cukru
Migdały uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miski, a na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się zrobi się z niego karmel, czyli cukier się rozpuści wsypać do niego migdały i wymieszać. Masę rozdrobnić blenderem, ale tak by zostały drobne kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Wyłożyć migdały i wyrównać.
Masa:
Mango obrać, zmiksować z sokiem z cytryny, by powstała gładka pulpa. 2/3 z niej wymieszać z serem, z wanilią, budyniem i cukrem. Potem do masy dodawać po jednym jajku i za każdym razem mikserem połączyć je z pozostałymi składnikami. Masę wylać na migdałowy spód. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około godziny.
polewa:
Pozostałą pulpę z mango wymieszać ze śmietaną. Polewę wylać na wierzch pieczonego sernika 15 minut przed końcem pieczenia.
Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia, a potem schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.
Wierzch można posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Przepis na ten sernik jest inspirowany przepisem Liski z bloga White Plate
2 komentarze
adamgabka says:
Sernik z mango ? O takim jeszcze nie słyszałem ale z największą przyjemnością spróbuję go zrobić bo wygląda bardzo apetycznie
foodmania says:
prezentuje się rewelacyjnie!