Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na imprezowe przekąski – idealne na karnawał :) Dobrze smakują na zimno, a spody do tartaletek można przygotować wcześniej, gdyż farsz nakłada się na upieczone, zimne ciasto. Dzięki temu tartaletki dłużej pozostają kruche i nie nasiąkają tak farszem.
Ani do tartaletek, ani do farszu nie dodałam soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Ser kozi (lub zamiennie feta) jest tu wystarczająco słony, podobnie jak suszone pomidory. Całość dosmacza świeży tymianek, co sprawia, że całość jest dobrze doprawiona.
Ponad pół roku temu przyłączyłyśmy się do akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli. Dzięki niej jemy zdrowiej i tam gdzie nie potrzeba, nie dodajemy dodatkowo soli. Wystarczająco sporo jest jej m.in. w serach, suszonych pomidorach, wędlinach, w wędzonych rybach. Zamiast soli można użyć m.in. sok z limonki, świeże zioła, imbir czy oliwę, które dobrze doprawiają potrawy. Idea polega na tym, aby ograniczyć sól (nie całkowicie z niej zrezygnować) i nie dosalać rzeczy, których dosalać nie trzeba :)
Składniki (na 16 sztuk):
na ciasto:
- 250g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
na farsz:
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
- 8 suszonych pomidorów
- 2 małe ząbki czosnku (lub jeden duży)
- 100g sera koziego (lub feta)
- świeży tymianek
- pieprz
- 8 kulek mini mozzarelli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na 16 kulek. Foremki na tartaletki wysmaruj masłem. Wylep każdą foremkę kulką ciasta. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
- Wstaw foremki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut, aż staną lekko się złote. Ostudź. Spody do mini tart możesz upiec nawet kilka dni wcześniej.
- Przygotuj nadzienie: szpinak umyj i osusz, pourywaj ogonki i posiekaj – nie bardzo drobno.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz, dodaj posiekany czosnek i szpinak – przesmaż wszystko chwile, aż szpinak zmięknie.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, ser kozi i mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Dopraw pieprzem i listkami świeżego tymianku.
- Ciepły – może być tez letni (ale nie gorący) szpinak nakładaj na tartaletki. Na wierzch połóż po połówce kulki mini mozzarelli i udekoruj świeżym tymiankiem.
3 komentarze
foodmania says:
apetyczna przystawka, na pewno niebanalna :)
easylife says:
A ja mam pytanie: czy takie tartaletki wyjdą, jeśli zamiast szpinaku dam puree z buraczków? wqyjśc, pewnie wyjdą, ale czy taki dodatek będzie ok? mam zamrożone takie gotowe z paczki i chętnie bym je właśnie wykorzystała do takiej przystawki. Może mi się uda zrobić jakąś hybrydę pomiędzy tym a Waszym przepisem:http://www.kuchniawformie.pl/2014/10/tarta-z-burakami-kozim-serem-i-lososiem-gotujmy-zdrowo-mniej-soli/
Agata says:
będzie na pewno pysznie :)