Koktajl bananowo-pomarańczowy z imbirem i cynamonem

Koktajli nigdy nie mam dość :) Zarówno tych zielonych, jak i owocowych. Tym razem pyszna propozycja na zimowe chłody z rozgrzewającym imbirem i cynamonem. Obie te przyprawy znalazły się tu nie bez powodu.

Ze względów zdrowotnych nie powinnam jeść bananów (które uwielbiam!), gdyż mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Do koktajlu wykorzystałam tylko połowę i podratowałam go cynamonem, który pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Cynamon dodatkowo pomaga obniżyć również poziom złego cholesterolu. Jest też cennym źródłem błonnika, żelaza i wapnia, a także naturalnym antydoksantem.

Do tego imbir, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z przeziębieniem, mdłościami i migrenami. Zwiększa również koncentrację i rozgrzewa cały organizm. Idealny na zimę :)

Koktajl bananowo-pomarańczowy z imbirem i cynamonem

Cynamon i imbir dobrze komponują się z bananem i z pomarańczą i z sobą nawzajem :) Do zrobienia koktajlu użyłam blendera Mix & Go firmy Russell Hobbs, za pomocą którego zrobienie napoju jest dziecinnie proste :)

Koktajl bananowo-pomarańczowy z imbirem i cynamonem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1/2 banana
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • ok. 1 cm startego świeżego imbiru
  • spora szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Z pomarańczy wyciśnij sok, banana pokrój na grube plastry.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą (blenderem ręcznym, kielichowym lub blenderem Mix & Go – więcej tutaj)
  3. Koktajl   bananowo-pomarańczowy z cynamonem i imbirem jest najlepszy od razu po przyrządzeniu.

Koktajl bananowo-pomarańczowy z imbirem i cynamonem


NapojePrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze