Koktajli nigdy nie mam dość :) Zarówno tych zielonych, jak i owocowych. Tym razem pyszna propozycja na zimowe chłody z rozgrzewającym imbirem i cynamonem. Obie te przyprawy znalazły się tu nie bez powodu.
Ze względów zdrowotnych nie powinnam jeść bananów (które uwielbiam!), gdyż mają wysoki indeks glikemiczny (IG). Do koktajlu wykorzystałam tylko połowę i podratowałam go cynamonem, który pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Cynamon dodatkowo pomaga obniżyć również poziom złego cholesterolu. Jest też cennym źródłem błonnika, żelaza i wapnia, a także naturalnym antydoksantem.
Do tego imbir, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z przeziębieniem, mdłościami i migrenami. Zwiększa również koncentrację i rozgrzewa cały organizm. Idealny na zimę :)
Cynamon i imbir dobrze komponują się z bananem i z pomarańczą i z sobą nawzajem :) Do zrobienia koktajlu użyłam blendera Mix & Go firmy Russell Hobbs, za pomocą którego zrobienie napoju jest dziecinnie proste :)
Składniki (na 1 porcję):
- 1/2 banana
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
- ok. 1 cm startego świeżego imbiru
- spora szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Z pomarańczy wyciśnij sok, banana pokrój na grube plastry.
- Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą (blenderem ręcznym, kielichowym lub blenderem Mix & Go – więcej tutaj)
- Koktajl bananowo-pomarańczowy z cynamonem i imbirem jest najlepszy od razu po przyrządzeniu.
3 komentarze
foodmania says:
taki koktajl to coś dla mnie :)
kasia says:
O, bardzo zimowo!
W sam raz na ta pogode…
:)
Sonia says:
Uwielbiam koktajle – a Takie są najlepsze !!! Niestety ja musze unikać mleka w koktajlach bowiem go nie toleruję i przeważnie robię z wodą :)