Są takie miejsca i spotkania, z których zabieram przepis i wiem, że wejdzie on na stałe do naszego domowego menu. Ostatnio była to zupa dahl, teraz z czerwonej soczewicy. Królową tu jednak nie jest soczewica, a papryka. Koniecznie wędzona, z aromatem wdzięcznym i trudnym do podrobienia. Przyprawa robi całą zupę, nadaje jej wyrazu, który wspominać będziecie tęskniąco. Szczególnie teraz, gdy pora sprzyja rozgrzewającym daniom.
Wędzona papryka jest na tyle mocna, że trzeba uważać, by nie przesadzić. Zbyt dużo jej aromatu może całkowicie popsuć danie.
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- łyżeczka wędzonej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- pietruszka korzeń
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 litra wody przegotowanej
Oliwę rozgrzać, czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, podsmażyć kilka minut.Soczewicę przepłukać, odcedzić.Soczewicę wsypać do warzyw i przez minutę podsmażyć.Soczewicę i warzywa zalać wodą, dodać paprykę i gotować około pół godziny, aż soczewica napęcznieje i zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.Wrzucić świeże liście szpinaku i gotować jeszcze 2-3 minuty.
5 komentarzy
ania says:
Obiad zapowiada się smakowicie, tylko gdzie kupić wędzoną paprykę?
Agata says:
Papryka wędzona dostępna jest m.in. w Almie, Piotrze i Pawle, Tesco, Carrefourze, w Kuchniach Świata. W lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych również można znaleźć, np. marki Kotanyi.
ania says:
Dziękuję za podpowiedź i pomysł na obiad :)
Agata says:
Åadnie wygląda i zupa i naczynie, w której została podana…w przepisie jest podana przegotowana woda… czy jeżeli mam filtr kuchenny, który uzdatnia mi wodę mogę przygotować zupę na mojej wodzie bez przegotowywania jej? Mamy filtr polskiej firmy FITaqua.
Sylwia says:
Jeśli masz filtrowaną wodę,nie musisz jej gotować. Pozdrawiam!