Maślane ciasteczka pomarańczowe z konfiturą z fig możecie zrobić na ostatnią chwilę przed Świętami. Robi je się ekspresowo, a zapach, który roztacza się w domu podczas ich pieczenia jest obłędny. Masło, pomarańcze i figi – kompozycja doskonała na nadchodzące święta :)
Maślane ciasteczka pomarańczowe są bardzo wciągające, idealnych rozmiarów na jeden kęs :)
Składniki (na 50 sztuk):
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 szklanki mąki (300g)
- 3 łyżki konfitury z fig
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem (mikserem) na puszystą masę. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i żółtko i nadal ucieraj.
- Na koniec wsyp mąkę i ucieraj aż bez problemu zrobisz z masy kulę.
- Wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 2 blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta turlaj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Palcem zrób pośrodku małe wgłębienie (tak jak w kluskach śląskich) i wypełnij je konfiturą.
- Ciastka umieść na blaszkach i piecz ok. 15 minut.
- Wystudź na metalowej kratce.
- Ciasta możesz przechowywać w metalowych puszkach.
4 komentarze
Jurski says:
Wyglądają mega. Muszę wypróbować ten przepis. Konfiturę kupiłaś gotową, czy własnej roboty?
Agata says:
Gotową, z serii „Delux” w sklepie na „L” ;)
Marta says:
W ogóle nie wyszło! Wszystko robiłam identycznie jak w opisie, a całe ciasto się rozpłynęło w piekarniku…
Agata says:
zupełnie nie wiem dlaczego :(
albo masło było „lewe”, albo za mało mąki (może miałaś większe jajko). Tu piekłam podobne i równiez wyszły: http://www.kuchniawformie.pl/2012/12/maslane-ciasteczka-z-dzemem/