Najbardziej z czekolady lubię… robić czekoladki :) Lubię strukturę czekolady, jej siekanie, a następnie rozpuszczanie i ten zapach wydobywający się podczas jej topienia. Tym razem pretekstem do zrobienia czekoladek była nowa foremka na praliny od Mikołaja (chyba już 20-ta ;)) i rozpoczęta puszka z kajmakiem (pozostała z tortu dacquoise). Czekoladki robi się bardzo szybko,użyjcie gorzkiej czekolady, bo kajmak jest wystarczająco słodki ;)
Własnoręcznie zrobione czekoladki to pomysł na kulinarny prezent. Możecie obdarować nimi swoich przyjaciół. Robiąc czekoladki z różnymi nadzieniami, możecie skomponować własną bombonierkę. Tutaj znajdziecie przepisy na domowe czekoladki (klik klik>>)
- 150g gorzkiej czekolady
- 8 łyżeczek kajmaku
Sposób przygotowania:
- Czekoladę drobno posiekaj.
- 70g (2/3 tabliczki) posiekanej czekolady umieść w metalowej miseczce (lub w żaroodpornej) i umieść nad rondlem z gotująca się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę (mieszając silikonową szpatułką lub łyżeczką)
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj 30g (1/3 tabliczki) posiekanej czekolady, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Silikonową foremkę do pralinek (lub do lodów) wysmaruj czekoladą za pomocą małej łyżeczki – dno i boki foremek. Sprawdź, czy nie ma pozostawionych dziur, jeśli takie są, posmaruj czekoladą ;)
- Zostaw do zastygnięcia.
- Wypełnij foremki kajmakiem do 3/4 wysokości foremki.
- Rozpuść pozostałą czekoladę (w kąpieli wodnej 35g, potem do miseczki dodaj jeszcze 15g) i wylej na wierzch foremek, zakrywając kajmak. W ten sposób powstanie dno czekoladki.
- Zostaw do zastygnięcia.
- Wyjmij czekoladki z kajmakiem z foremki, rozciągając ją delikatnie na boki.
1 Response
Inspirowane Smakiem says:
Ja za pracą z czekoladą nie przepadam, bo zawsze wszystko nią brudzę. Ale czekoladki wyglądają zacnie:)