Była już zupa z dyni z gruszkami, była także dyniowa z jabłkami, także z korzennymi przyprawami, z szałwią, z pomidorami, z mleczkiem kokosowym. Jak widać możliwości jest wiele i na pewno jeszcze wiele przed nami :) Dynia to dobra baza do zup, zwłaszcza do kremów. Jest słodka w smaku, dlatego pamiętajcie, aby przełamać tę słodycz czymś z charakterem: chili, imbirem, kuminem, curry, cytrusami, szałwią, czosnkiem czy rozmarynem. Bez tych dodatków wyjdzie Wam bowiem deser dla niemowląt – to moje porównanie do zupy z dyni, którą jadłam ostatnio z jednej z wrocławskich restauracji.
Zapragnęłam zupy z dyni wyrazistej w smaku. Ta właśnie taka jest, ostra (czosnek, chili i imbir) i zarazem orzeźwiająca dzięki pomarańczy i oliwie z pomarańczy. Pomarańcza łagodzi tutaj dodatkowo ostry smak, równoczesnie przełamując słodycz. Ta zupa trafia do grona moich ulubionych zup z dyni :)
Składniki:
- 750g obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni (dałam 1/2 dyni piżmowej i 1/2 hokkaido)
- 3 łyżki oliwy
- 1 pomarańcza
- 1 por
- 3 cm imbiru
- 1 łyżeczka Chili Garlic Sauce (lub posiekane 3 ząbki czosnku i kawałek papryczki chili)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)
- oliwa pomarańczowa (opcjonalnie)
- sól
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy oraz imbir.
- Białą część pora pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj imbir, sos czosnkowo-chili (lub posiekany czosnek i chili), kumin oraz pokrojonego pora.
- Duś wszystko chwilę, aż por się zeszkli. Dodaj startą skórkę z pomarańczy, pokrojoną dynię i zalej połową bulionu.
- Gotuj ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
- Zmiksuj całość blenderem, dodaj mleczko kokosowe i dolej bulion do uzyskania idealnej dla Ciebie konsystencji.
- Zagotuj zupę, dosól do smaku.
- Wyciśnij sok z pomarańczy, zamieszaj i podawaj.
- Zupę z dyni z pomarańczą podawaj skropiona oliwą z pomarańczą (lub jeśli nie masz, to ze zwykłą) i z podprażonymi pestkami dyni.
3 komentarze
foodmania says:
uwielbiam krem z dyni, a z nutą pomarańczy na pewno świetnie smakuje :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
Olunia says:
Starta skórkę dodajesz razem z imbirem i podsmażasz??
Jutro robię! Będzie pysznie :)
Agata says:
Daję razem z dynią, już dopisuję :)