Sezon na dynię trwa, dlatego prezentuję Wam kolejny przepis na zupę z dyni. Tym razem w towarzystwie dyni występują gruszki i rozmaryn, duet bardzo dopasowany :) Zupa z dyni, gruszek i rozmarynu jest bardzo kremowa i delikatna w smaku, z wyczuwalnym ostrym akcentem. Przygotowuje się ją szybko i wystarczająco dobrze rozgrzewa w chłodne dni. Åatwo ją zabrać ze sobą i odgrzać w pracy na drugi posiłek (jeśli macie taką możliwość).
Dynia bananowa ma miąższ dość suchy w kolorze żółto-pomarańczowym. Idealnie nadaje się do kremowych zup. Swoją kupiłam na niedzielnym targu we Wrocławiu, na Młynach Sułkowice u pani, od której zawsze kupuję zioła i inne dobrodziejstwa z jej uprawy :)
Składniki:
- 1,5 kg dyni bananowej (może być też hokkaido)
- 3 gruszki (2 do zupy + jedna do podania)
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka pasty czosnek-chili (lub kawałek ostrej papryczki)
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- 2 gruszki obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój gruszki w grubą kostkę, trzecią gruszkę umyj i pokrój w podłużne plasterki (nie obieraj skórki).
- Na blachę do pieczenia daj papier do pieczenia, rozłóż plasterki gruszki, posyp je posiekanym rozmarynem (1-2 gałązki) i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będą miękkie.
- Szalotkę pokrój w piórka (w pół krążki), czosnek w plasterki.
- W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę i czosnek i kilka (2-3) gałązki rozmarynu.
- Dodaj pokrojoną dynię i gruszkę, podsmaż.
- Zalej bulionem i gotuj, aż dynia zmięknie (ok.15 minut).
- Zupę z dynią i gruszką zmiksuj blenderem do otrzymania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku pastą z chili, solą i pieprzem.
- Zupę z dyni z gruszkami i rozmarynem podawaj z upieczonymi rozmarynowymi plasterkami gruszek.
3 komentarze
lena says:
Bardzo apetyczne połączenie ;)
foodmania says:
uwielbiam krem z dyni, w takiej wersji na pewno by mi zasmakował :)
gin says:
Robiłam podobną w zeszłym roku, połączenie dyni z gruszką jest naprawdę bardzo udane :)