Gdy zostałam obdarowana dużą siatką pigwy, zastanawiałam się co z nią zrobić. Koleżanka zachwalała mi pigwę do herbaty swojej mamy. Niestety nie potrafiła podać mi przepisu. Myślałam, że ma na myśli konfiturę z pigwy do herbaty, ale nie, to nie było to.
W końcu zdobyła „przepis”, który okazał się być najprostszym przepisem na świecie ;) Dlatego podzielę się nim z Wami, bo teraz bez problemu można kupić pigwę na targu. Wystarczy plasterki przesypać cukrem. Wersję dla siebie przygotowałam z ksylitolem i jest równie dobra :)
Pigwa do herbaty zastępuje cytrynę, choć wg mnie smak herbaty z pigwą jest dużo lepszy :)
Ma podobne właściwości jak cytryna, dlatego warto ją dodawać, gdy nadejdą chłody.
Gdy zamiast wlewać sok do herbaty, dodacie do pigwy alkohol, otrzymacie pigwówkę ;)
Spróbujcie też konfitury z pigwy. Taka pigwa jest świetna zarówno do herbaty, jak i do serów.
Składniki:
- pigwa
- cukier (lub ksylitol)
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki (można na mandolinie).
- Plasterki pigwy układaj w słoikach przesypując kolejne warstwy cukrem.
- Wstrząśnij słoikiem, aby cukier się dobrze rozprowadził.
- Nie zakręcaj szczelnie słoika na kilka godzin, w tym czasie powstanie sok.
- Zakręcone słoiczki trzymaj w lodówce.
- Pigwę dodawaj do herbaty, razem z powstałym syropem.