Wielokrotnie już robiłam mleko kokosowe, które używam do przygotowania wegańskich potraw. Mleko owsiane jest jeszcze szybsze w przygotowaniu, bo nie wymaga wcześniejszego namaczania płatków. Pomysł zaczerpnęłam z blogu Wegan Nerd, efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Mleko jest smaczne, a co więcej – zdrowe, bez zbędnych składników (które niestety bywają w gotowych mlekach roślinnych).
Takie mleko to świetna baza do przygotowania deserów, np. z tapioki czy kaszy manny.
Składniki (na ok. 0,5 litra mleka):
- 6 łyżek płatków owsianych
- 600 ml filtrowanej wody (lub przegotowanej)
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy (można pominąć)
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej wodą i zmiksuj blenderem.
- Przefiltruj mleko (przez sitko do herbaty lub przez lejek wyłożony gazą).
- Dosłodź mleko do smaku.
- Mleko możesz przechowywać w lodówce do 4 dni (jak się rozwarstwi, wystarczy wstrząsnąć)
5 komentarzy
Rybak says:
Podobno mleko nie jest zalecane w dzisiejszych czasach?
Patrycja says:
Pierwszy raz słyszę, a raczej czytam o mleku owsianym. Nie znałam go do tej pory, ale będę musiała skorzystać z przepisu skoro tak owe mleko zachwalasz. Mam nadzieję, że i mnie przypadnie do gustu.
Agata says:
– Patrycja – jak na mleko roślinne domowe to naprawdę jest super :) Używałam do deseru z tapioki i kaszy manny, w obu przypadkach się sprawdziło. Cena tak przygotowanego mleka jest w zasadzie znikoma, więc polecam ten sposób, jako uzyskanie składnika do przepisów wegańskich
– Rybaku – masz na myśli mleko od krowy? nie polemizuję w tym temacie, podałam przepis na mleko wegańskie, gdyż przygotowywałam posiłek dla weganki:)
anna says:
a ja wczoraj za litr mleka owsianego w eko sklepie zapłaciłam 12 zyla:( Idę płatki zalać wodą:)
Dominika says:
A ja zobaczyłam zły wpływ mleka krowiego na moją cerę (trądzik) i jutro robię te mleko bo chcę zadziałać od środka :D mam nadzieje że pomoże