Deser (pudding) z tapioki z granatem i aronią

Kiedyś jak chciało mi się coś słodkiego, to robiłam kisiel :) Od niedawna jednak lubuję się w deserze z tapioki. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Taki deser może również zastąpić śniadanie, w końcu to kasza z owocami. W przypadku tej opcji, nie dawajcie jednak owoców z nalewki, są one dość bardzo alkoholowe ;) Aronia z nalewki nadaje się jednak wyśmienicie jako dodatek do deseru, przełamując jego słodycz.

Deser (pudding) z tapioki z granatem i aronią

Nie wiem czy lepszy sam deser, czy aronia z nalewki. Wiem, że 2 w 1 to strzał w 10 ;)

Deser (pudding) z tapioki z granatem i aronią

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 500 ml mleka sojowego
  • 2,5 łyżki tapioki perlistej (drobnej)
  • 2,5 łyżki syropu z agawy (lub innego cukru)
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka nalej mleko sojowe, syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i dodaj tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie przezroczysta i miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
  4. Przelej na miseczek (albo słoików) i ostudź (najlepiej w lodówce, wówczas zgęstnieje).
  5. Deser z tapioki podawaj z pestkami granatu i aronią. Zamiast aronii możesz użyć borówki, jagody lub dać więcej granatu.

Rada: jak obrać granat?

Wybieram zawsze najprostszy sposób :) Granata przekrój w poprzek. Połówkę granatu trzymaj nad miskę (przekrojoną stroną w dół) i uderzaj łupinę drewnianą łyżką (wypukłą stroną łyżki). Pestki same wypadną do miski :)

Deser (pudding) z tapioki z granatem i aronią


CiasteczkaDeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    1 Response