Dostałam pół dużej dyni, więc wiadome było, że wkrótce całą ja spożytkuję ;) Na pierwszy ogień poszła zupa z pieczonej dyni, jabłek, pora, z szałwią, kuminem i białym winem. Zupa z dyni jest rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna :) Opinia może nieco subiektywna, bo jako zagorzała fanka dyni, nie mogę napisać inaczej ;) Prawda jest jednak taka, że nie tylko mi zasmakowała ta zupa. Poza tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kto z Was się skusi? :)
Pieczenie warzyw ma tę zaletę, że nie trzeba nic mieszać i stać przy garach. To wersja zupy z dyni dla leniwych ;) Pieczone warzywa mają nieco inny, lepszy smak, więc w tym przypadku lenistwo w pełni jest uzasadnione :)
Składniki:
- 750g dyni (waga po obraniu i pokrojeniu)
- 2 duże kwaśne jabłka
- 1 por
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- oliwa (ja daję zwykłą i czosnkową z chilli)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (dałam chardonnay)
- gałka muszkatołowa
- sól
- 1 łyżka pestek dyni
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dynię obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Jabłka umyj, połowę jabłka pokrój (ze skórką) na plastry (potrzebne do dekoracji), resztę jabłek (1,5) obierz, wydrąż gniazda i pokrój na plasterki.
- Białą część pora pokrój w plasterki.
- W misce wymieszaj dynię z oliwą, posiekaną szałwią i kuminem.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż plasterki jabłek, dynię, por oraz ząbki czosnku (nie obieraj ich).
- Warzywa piecz 25-30 minut.
- Zmiksuj blenderem warzywa (poza 4 plastrami jabłek), z bulionem warzywnym i białym winem.
- Zagotuj zupę z pieczonej dyni, dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową.
- Na suchej patelni podpraż pestki dyni.
- Zupę z pieczonej dyni podawaj z plasterkiem jabłka i podprażonymi pestkami dyni.
2 komentarze
foodmania says:
uwielbiam krem z dyni, a w Twoim wydaniu na pewno smakuje genialnie!
gin says:
Mniam :) Zapowiada się wyjątkowo pysznie :)