Wegańska zupa z dyni z jabłkiem, porem, szałwią i kuminem

Dostałam pół dużej dyni, więc wiadome było, że wkrótce całą ja spożytkuję ;) Na pierwszy ogień poszła zupa z pieczonej dyni, jabłek, pora, z szałwią, kuminem i białym winem. Zupa z dyni jest rozgrzewająca, pożywna i bardzo smaczna :) Opinia może nieco subiektywna, bo jako zagorzała fanka dyni, nie mogę napisać inaczej ;) Prawda jest jednak taka, że nie tylko mi zasmakowała ta zupa. Poza tym jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Kto z Was się skusi? :)

_MG_2391

Pieczenie warzyw ma tę zaletę, że nie trzeba nic mieszać i stać przy garach. To wersja zupy z dyni dla leniwych ;) Pieczone warzywa mają nieco inny, lepszy smak, więc w tym przypadku lenistwo w pełni jest uzasadnione :)

Wegańska zupa z pieczonej dyni z jabłkami z szałwią i kuminem

Składniki:

  • 750g dyni (waga po obraniu i pokrojeniu)
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 por
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • oliwa (ja daję zwykłą i czosnkową z chilli)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (dałam chardonnay)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 1 łyżka pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dynię obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Jabłka umyj, połowę jabłka pokrój (ze skórką) na plastry (potrzebne do dekoracji), resztę jabłek (1,5) obierz, wydrąż gniazda i pokrój na plasterki.
  4. Białą część pora pokrój w plasterki.
  5. W misce wymieszaj dynię z oliwą, posiekaną szałwią i kuminem.
  6. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż plasterki jabłek, dynię, por oraz ząbki czosnku (nie obieraj ich).
  7. Warzywa piecz 25-30 minut.
  8. Zmiksuj blenderem warzywa (poza 4 plastrami jabłek), z bulionem warzywnym i białym winem.
  9. Zagotuj zupę z pieczonej dyni, dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową.
  10. Na suchej patelni podpraż pestki dyni.
  11. Zupę z pieczonej dyni podawaj z plasterkiem jabłka i podprażonymi pestkami dyni.

Wegańska zupa z dyni z jabłkiem, porem, szałwią i kuminem

_MG_2401


PrzepisyPrzepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze