Uwielbiam ryby. I to każde, bez wyjątku :) Są pyszne, zdrowe i ich przygotowanie nie trwa zwykle długo. Åosoś z imbirem jest aromatyczny i nie jest suchy. Świetnie współgra z kapustą chińska, którą udało mi się kupić na moim ulubionym targu. Możecie zamiast niej dać szpinak i też będzie smacznie :)
Åosoś z imbirem to danie ekspresowe (obiad w 30 minut :) i pyszne :)
Kapusta chińska jest bardzo smacznym dodatkiem, po prostu sauté. Można ją też posiekać i przygotować podobnie jak szpinak.
Składniki (na 3 porcje):
- 0,5 kg filetu z łososia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 cm imbiru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 150g kapusty chińskiej – pak choi
- 1 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- łososia umyj, osusz i wyciągnij pęsetą ości (zazwyczaj w filecie nadal są).
- Imbir obierz i zetrzyj.
- Wymieszaj sos sojowy, imbir i startą skórkę z cytryny. Posmaruj marynatą łososia i zostaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż łososia na małym ogniu z dwóch stron (ok. 2 minuty z każdej strony), zaczynając od smażenia skórą do góry. Grunt, to nie wysmażyć łososia na wiór ;)
- Równocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i smaż ok. 5-7 minut kapustę, obracając ją w trakcie smażenia.Dosól do smaku (solą morską)
2 komentarze
karola says:
ale pięknie łosoś się prezentuje, a do rybki polecam sos tzatziki bądź czosnkowo-ziołowy Develey, u mnie na półkach goszczą bardzo często:) Sprawdź i Ty, serio nie pożałujesz! pozdrawiam, Goś:)
Agata says:
Szkoda tylko, że czosnku jest w nim 1,5%, a ziół raptem 0,9%. Dlatego sosy robię sama, nie dodając do nich skrobi kukurydzianej ani zagęstników (guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego), w to miejsce dodaję za to dużo świeżych ziół prosto z balkonu :) Polecam!