Z kaszą jaglaną lubimy się od dawna. Å»eby uniknąć kryzysu w tym związku, szukam niebanalnej odmiany. Gdy znudził mi się jaglany pudding, zaszalałam całkowicie i z kaszy zrobiłam ciasto. Wstawiałam je do piekarnika z taką pewną nieśmiałością i obawą, że mam wobec jaglanki zbyt wygórowane wymagania. Tymczasem kasza zmielona na pył w cieście poradziła sobie znakomicie, idealnie zastąpiła mąkę i sprawiła, że ciasto jest zdrowe, lżejsze niż tradycyjne, a przy tym naprawdę dobre. Do ciasta dodałam zmielone migdały i maliny, ale jesienią, gdy tych drugich zabraknie, można eksperymentować ze śliwkami, jabłkami i orzechami. Korzenne przyprawy zamienią je w idealny deser na chłodne wieczory:)
Składniki:
- 160 g kaszy jaglanej
- 60 g zmielonych migdałów
- 40 g płatków migdałowych
- 140 g cukru trzcinowy
- 120 ml mleka
- 2 jajka
- 60 ml oleju
- 150 g malin
- 320 ml wody do gotowania kaszy
Kaszę przepłukać, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu do miękkości ( około 10-15 minut) Trzeba przy tym uważać, by kasza się nie przypaliła i co jakiś czas ją zamieszać. Gdy kasz wchłonie wodę, odstawić ją do ostygnięcia. Gdy kasza będzie gotowa trzeba przełożyć ją do większej miski, dodać rozbełtane jajka, mleko, olej, zmielone migdały i cukier. Najpierw wszystko wymieszać, a później blenderem zmiksować na gładką masę. Ciasto będzie idealne, gdy kasza w masie będzie niewyczuwalna. Wtedy dodajemy płatki migdałowe i maliny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy i gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. ( ja piekłam w 22 centymetrowej tortownicy, można piec ciasto również w keksówce). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec około 55 minut – włożony w nie patyczek powinien być suchy.
Ciasto po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Inspiracją na to ciasto był dla mnie portal – kotlet tv.
8 komentarzy
Kraina Miodem Płynąca says:
Jak widać- bez mąki też można upiec smaczne ciasto :) I zdrowe, na dodatek! :) Super przepis! :)
Konczi i Szpileczka says:
Mniam, wygląda smakowicie. Jeszcze nie piekłam takich ciast na kaszy jaglanej
Głodny Robert! says:
No no no wyglądqa przesmakowicie! :)
zjedz_mnie says:
Piekłam muffinki z kaszy jaglanej, podołała :) U Ciebie też się nie skompromitowała, wiec widać, że jest wielozadaniowa i daje radę nawet w cieście :)
Sylwia says:
Muffiny z jaglaną mam właśnie w planie. Takie mocno jesienne, z bakaliami,cynamonem i marchewką. Po tym cieście mam do kaszy zaufanie;)
karmel-itka says:
bardzo mi się podoba!
foodmania says:
uwielbiam ciasta jaglane! Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie ;) Zapraszam również do mnie :)
ewa says:
Witam. Co Pani dodala do ciasta ze ma ono ciemny kolor? Pozdrawiam