Pierwszym miejscem, w którym zjadłam w Rzymie była Antica Trattoria Tritone. Restauracja ta położona jest niedaleko fontanny di Trevi (która była w remoncie) i niedaleko Schodów Hiszpańskich.
Zastanawiając się, gdzie zjeść w Rzymie, pierwszego dnia zaplanowałam miejsce niedaleko hotelu. Antica Trattoria była zapełniona, a unoszące się zapachy zachęcały, aby tam pozostać :)
Trattoria typowo włoska, z rzymską kuchnią. W czwartki są tu organizowane „Thursday is Gnocchi Night”, podczas których można spróbować gnocchi na wiele sposobów. W sezonie dostępne są tutaj również smażone kwiaty cukinii. Na początek kelner przynosi kosz pieczywa, grissimi, które oczywiście na koniec dolicza do rachunku. We Włoszech nie jest to rzadkością, więc radzę się do tego przyzwyczaić lub uważnie czytać małym druczkiem informacje napisane w menu.
Zamówiłam carpaccio – była to duża porcja plastrów cienko pokrojonej wołowiny, ale nie surowej tylko suszonej. Nie powiem, było to bardzo dobre carpaccio, ale nie było to prawdziwe carpaccio, które jadłam np. w Trattorii Luzzi.
Carpaccio podane było z roszponka, parmezanem i pomidorkami, obficie polane oliwą. Tylko ta wołowina wzbudziła moją wątpliwość ;)
Pasta była bez zarzutu. Tradycyjny sos bolognese, z mocno wyczuwalnym mięsem i rozmarynem. Idealny włoski smak, dobrze przyrządzony i doprawiony.
Trattoria mieści się w starek kamienicy, została założona w 1800 roku i czynna jest całą dobę
Jeśli wieczorem dopadnie Was w Rzymie głód, a będziecie w okolicach Schodów Hiszpańskich, odwiedźcie Antica Trattorię Tritone.
Antica Trattoria Tritone
Via dei Maroniti, 1,
00187 Rzym,
Włochy