Wracam chętnie do kaszy jaglanej, bo zdrowa, sycąca i dobra. Oczywiście, jeśli jest ciekawie zrobiona. W pudding zamieniłam ją po raz pierwszy i cieszę się z tej kuchennej kreacji. Kasza w takiej postaci ma dwa oblicza, może być podana na rozpoczęcie dnia, jako energetyczne śniadanie, można serwować ją na podwieczorek. Deser wpisuje się w trend, który o uszy i kulinarny nos obija mi się natrętnie bez przerwy, czyli dietę bezglutenową. Wprawdzie to czysty przypadek, ale jeśli ktoś szuka inspiracji, oto ona.
Kasza jaglana to najlepszy przyjaciel naszego organizmu. Nie uczula i świetnie radzi sobie z infekcjami typu katar czy kaszel, bo skutecznie walczy ze śluzem. Nie jest kapryśna. więc lubi i słodkie i słone dodatki. Do tego puddingu śmiało można dodać inne letnie owoce. Myślę, że zamiast banana dobre będą również śliwki, a borówki można zamienić na maliny albo brzoskwinie. Eksperymentujcie i cieszcie się dobrodziejstwem jaglanki.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka mleka kokosowego
- szklanka wody
- pół szklanki soku jabłkowego lub 3-4 łyżki musu jabłkowego
- banan
- pół szklanki borówek
- listki stewii do dekoracji
- łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
- odrobina cukru muskavado – opcjonalnie
Kaszę wypłukać, osuszyć i uprażyć na rozgrzanej patelni. Gdy nabierze lekko złotego koloru, nieco przestudzić. W tym czasie zagotować wodę. Do gotującej wsypać kaszę i dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu aż do miękkości, cały czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie ugotowana, zdjąć z ognia i odstawić, by odpoczęła. Potem przełożyć do większego naczynia, dodać pokrojonego banana, sok jabłkowy lub mus oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do mieszczek lub szklanek, oprószyć cukrem, na wierzch wyłożyć borówki, udekorować listkiem stewii.
Pudding dobry jest zarówno ciepły, zaraz po przyrządzeniu, jak i schłodzony w lodówce.
Ten deser można podawać mały dzieciom, nawet niemowlakom, które oczywiście jedzą już i tolerują kasze.
4 komentarze
Konczi i Szpileczka says:
Pomysłowy i smaczny deserek :)
teenager ;) says:
uwiuelbiam pudding z jaglanej, a z mleczkiem kokosowym musi smakować wyjątkowo! :) pięknie podany!
Sylwia says:
Smakuje, można też go zrobić z mlekiem migdałowym.
Mortycja says:
Właśnie sobie zrobiłam, ale dałam pół na pół mleka kokosowego (a raczej wodę z tego mleka, bo tę twardą część zostawiłam sobie na ciasto) i sojowego waniliowego. Pyszne :)