
Podobnego łososia jadłam kiedyś we wrocławskim bistro La Sardine. Gęsty, pomarańczowy, bardzo aromatyczny sos chodził za mną od dawna. Ten na bazie octu balsamicznego, miodu, soku z pomarańczy i rozmarynu, wyszedł wyśmienity. Dodatek masła sprawia, że jest aksamitny, wyczuwalna jest w nim słodka i rozmarynowa nuta. To chyba najlepszy przepis na łososia, jakiego jadłam w ostatnim czasie.
Glazura pomarańczowa z tego przepisu będzie też idealnym dodatkiem do piersi z kaczki lub gęsi.
Åosoś to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawiera kwasy Omeg-3 i Omega-6, cynk i selen, jod, potas i witaminy: A, D, E i B. Dzięki temu wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu, pomaga w regulowaniu przemiany materii, rośnie odporność na stres, a także zapobiega nowotworom.
Do jedzenia ryb mnie nie trzeba namawiać – uwielbiam je :)
Składniki (na 2 porcje lub 4 niewielkie):
- 500g filetu z łososia lub filetu z pstrąga łososiowego
- sól (można pominąć), pieprz cytrynowy
- skórka otarta z połowy niedużej pomarańczy
- 1 łyżka oleju
glazura pomarańczowa:
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Åososia umyj, oskrob łuski. Wysusz bardzo dokładnie za pomocą papierowych ręczników. Usuń ości (w kupionych filetach niestety wciąż są) za pomocą pęsety..
- Filet z łososia natrzyj lekko solą, pieprzem cytrynowym i startą skórką z pomarańczy. Odstaw na 30 minut. Pokrój filet z łososia na 2-4 kawałki.
- Składniki sosu (poza masłem) wymieszaj, dodaj rozmaryn.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż filet łososia skórą do góry na średnim ogniu 4-5 minuty. Przewróć filety na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij rybę z patelni na talerz i przykryj folia aluminiową.
- Wylej resztki oleju z patelni na której smażył się łosoś i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wlej sos (razem z rozmarynem) i mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut, aż syrop będzie gęsty. Wyciągnij rozmaryn i po zdjęciu z ognia dodaj masło.
- Filet z łososia polej gorącym sosem pomarańczowym.
Przepis na łososia jest inspirowany przepisem „Seared Salmon with Balsamic Glaze” z książki „America’s Test Kitchen – The Best Simple Recipes”
5 komentarzy
Marta says:
Jeden z moich ulubionych przepisów.
Jacek says:
Wierzę, że jest wyśmienity. Åosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Zachęciłaś mnie do tego, by przygotować takie właśnie danie.
Pozdrawiam,
Jacek
Daniel says:
A z czym tego lososia?
Agata says:
Dobrze się komponuje z ryżem i brokułami. Zwykle jem go w towarzystwie warzyw (zwykle wybieram zielone), np. sałatki ze szpinaku, roszponki i orzechów, z brokułem, czy w sezonie ze szparagami.
Mala Mi says:
Wszystko ładnie, pięknie, ale ryby zaczynam smażyć zawsze od strony skóry… po to, żeby się nie rozpadły podczas obróbki termicznej… sos pomarańczowy świetnie sprawdza się też do gotowanej i potem podsmażonej na maśle cykorii.