Zapach drożdżowego ciasta należy do moich ulubionych zapachów (tuż za zapachem świeżego pieczywa). Do smaków również, bo domowe drożdżowe ciasto mogłabym jeść na okrągło, nawet jak już lekko podeschnie. To niestety nie ma szansy zeschnąć, bo znika błyskawicznie.
Jest maślane, puszyste i „akuratnie” słodkie. Słodycz kruszonki równoważą truskawki i rabarbar. żałuję, że zostały mi już tylko zdjęcia ;)
Truskawki i rabarbar to dobrana para. Idealnie pasują tu również migdały, wanilia i skórka z cytryny, więc możecie eksperymentować z dodatkami.
Składniki (na prostokątną blachę):
- 40g drożdży
- 500g mąki
- 1/3 szklanki cukru (zastępuję ksylitolem)
- 1 szklanka mleka
- 125g masła
- 3 jajka
- 1 białko
- 40 dag rabarbaru
- 30 dag truskawek
kruszonka:
- 0,5szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru (zastępuję ksylitolem)
- 70g kostki zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj, zostaw do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść i ostudź.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zaczyn i jajka. Wyrób ciasto (można mikserem) i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Gdy wyrabiasz ciasto mikserem, w ostatniej fazie wyrabiaj rękoma, aby oddać ciastu ciepło.
- Miskę z wyrobionym ciastem drożdżowym przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godzina).
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciastem.
- Wierzch ciasta posmaruj białkem i ułóż owoce, dociskając je ręką.
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp wierzch ciasta.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz ciasto 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
- Wystudź ciasto na metalowej kratce (niestety nie potrafię oprzeć się zapachowi i jem ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe :)
7 komentarzy
lauditta90.blogspot.com says:
Połączenie truskawek i rabarbaru to idealny duet. Nie jestem fanką ciasta drożdżowego, ale takie domowe, z kruszonką i jeszcze ciepłe jest grzechu warte i do porannej kawki nadaje się wyśmienicie :)
Marta says:
Czy drożdże nie mają problemu z wyrosnieciem na ksylitolu? Wszędzie trąbią o tym, że jest antygrzybiczny… :(
Agata says:
też tak czytałam, ale mi wyszło. kompletnie nie wiem, jak to wytłumaczyć :/ Na wszelki wypadek do rozczynu daj cukier (1 łyżka), a potem już tylko ksylitol
Meg says:
Mam rozumieć że 3 całe jajka plus jedno białko, tak?
Agata says:
Tak, 3 jajka do ciasto, białko do posmarowania wierzchu.
Ewelina says:
Czy wyrobione ciasto ma byc gładkie i odchodzić od ręki? Moje ciągle się klei :(
Agata says:
Ciasto może się trochę kleić, tak powinno być